11 22 okt. '22

Vlaamse film neemt goede start in 2018

Mv5bodqznwuzmgetzwi4os00zmzhlwe3ngitztvmmtnmy2zhytywxkeyxkfqcgdeqxvymzawntq5mdk v1
Nieuws 02 mei 2018

Voor de Vlaamse film is 2018 goed begonnen want na amper vier maanden staat de teller van de bioscoopbezoekers al op bijna 1 miljoen. En dat terwijl er vorig jaar in totaal 1,7 miljoen waren.

Daarenboven is de Vlaamse film in Cannes in diverse secties goed vertegenwoordigd met ‘Girl’ van Lukas Dhont in Un Certain Regard als hoogtepunt. Dat kondigde een gelukkige kersverse directeur-intendant VAF Erwin Provoost aan op de voorstelling van de VAF jaarverslagen van 2017. Hij voegde er wel meteen aan toe dat een en ander niet zijn verdienste was, want pas de fakkel overgenomen van voorganger Pierre Drouot. Enkele cijfers:

In 2017 verleende het VAF/Filmfonds productiesteun aan 50 majoritair Vlaamse projecten, goed voor een bedrag van 7,3 miljoen euro. Daarvan ging 4,7 miljoen naar negen fictiefilms. Het restbedrag ging naar zeven korte fictiefilms, veertien documentaires, zeven animatiefilms en dertien FilmLab projecten.

De kampioenen

Het totaal aantal bezoekers van Vlaamse films daalde vorig jaar met elf procent en klokte af op 1.693.498 bezoekers, een cijfer dat over tien jaar gezien redelijk stabiel blijft. ‘FC De Kampioenen 3: Forever’ was met iets meer dan 300.000 kijkers de grote publiekstrekker maar die film staat sedert 1 januari van dit jaar al op bijna zeshonderdduizend toeschouwers. Voeg daarbij de resultaten van ‘Patser’, ‘K3 Love Cruise’ en ‘De buurtpolitie: De tunnel’ en je komt tot bijna een miljoen toeschouwers in de eerste vier maanden van 2018.

De Vlaamse omroepen vertoonden in 2017 zesentachtig Vlaamse (co)producties en die waren goed voor 11.301.491 kijkers. De meest succesrijke films waren daarbij ‘Broer’, ‘W. Witse de film’, ‘Safety First: the Movie’, ‘Groenten uit Balen’ en ‘Allez, Eddy’.

Filmprijzen

Vlaamse audiovisuele creaties behaalden 236 internationale filmprijzen en een veelvoud aan selecties op de filmfestivals. Koploper onder de prijswinnaars is de korte animatiefilm ‘Catherine’ van Britt Raes, goed voor 27 prijzen. De speelfilm ‘King of the Belgians’ kreeg negen bekroningen. Vlaamse fictiereeksen gedraaid met steun van het VAF en/of Screen Flanders waren goed voor meer dan 67 miljoen kijkers. ‘Beau Séjour’, ‘Tabula Rasa’ en ‘Tytgat Chocolat’ waren de toppers en zorgden voor een verhoging van het kijkerspubliek met ongeveer 18 miljoen ten opzichte van vorige jaren.

Buitengaats

Film Vlaanderen zond opnieuw zijn zonen uit. Met ‘Beautiful Boy’ draaide Felix van Groeningen zijn eerste Amerikaanse speelfilm die door Amazon Studios werd gefinancierd. Pieter Van Hees draaide de derde seizoenfinale van de Franse reeks ‘Versailles’ en Hans Herbots mocht voor de BBC ‘Rellik’ regisseren. Tim Mielants werkte aan ‘Legion’ en ‘The Terror’ en met ‘The Alienist’ kreeg Jakob Verbruggen een van de duurste tv-reeksen in handen. Patsers Adil El Arbi en Bilall Fallah zaten in de onderhandelingsfase met verschillende Amerikaanse studio’s.

Duurzaam

Het VAF gaat resoluut voor duurzaamheid bij de productiefase van de projecten en speelt daarbij een voortrekkersrol in Europa. En dankzij CONNext, het internationaal presentatieplatform van Flanders Image, kwamen zo’n 75 internationale filmprofessionals in Gent samen om kennis te maken met Vlaamse filmmakers en hun films en projecten De resultaten waren al op korte termijn zichtbaar.

Nieuwe informatie: www.vaf.be

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.