Vlaamse documentaires naar festival van Nyon

P1afj82psa1e5lnvc74d1g6qa741
05 apr 2016
Nina De Vroome’s documentaire ‘A Sea Change’ (Een idee van de zee) wordt in wereldpremière vertoond tijdens Visions du Réel, het internationale documentaire festival in het Zwitserse Nyon. ‘A Sea Change’ neemt je mee naar het maritiem internaat IBIS in Oostende. In de gebouwen met uitzicht op zee leven jongens tussen zes en zestien jaar die leren naar de zee te kijken die tijdloos lijkt maar toch aan het veranderen is. De kust is doordrongen van nostalgie en het lijkt alsof de zee haar gezicht naar het verleden heeft gekeerd. De vismijn van Oostende is vervallen… Nina De Vroome studeerde in 2013 af aan de KASK-School of Arts in Gent met de film ‘Golven’.

Naast ‘A Sea Change’ staat ook Pieter-Jan De Pues ‘The Land of the Enlightened’ op het programma in Nyon. Ook de Vlaamse studentenfilms ‘Mainland’ en ‘Zamzamà’ en twee projecten gerealiseerd binnen het masterprogramma met Vlaanderen, DocNomads, gaan er in première. De klassieker ‘Sarah zegt… Leila zegt…’ van Frans Buyens krijgt een speciale vertoning. Visions du Réel reikt immers jaarlijks de Buyens-Chagoll Award uit, vernoemd naar het film- en documentairemakersduo Frans Buyens en Lydia Chagoll. Die prijs gaat naar een werk met een duidelijk humanistische dimensie.

‘Mainland’ en ‘Zamzamà’ worden vertoond binnen het luik Premiers Pas. In ‘Mainland’ volgt Ischa Clissen (RITCS) de 12-jarige Colin Macleod die de wereld rondom hem ziet veranderen en beseft dat het eiland waar hij woont te klein wordt voor zijn dromen. In haar ‘Zamzamà’ gaat Margaux Dauby (LUCA) dieper in op drie Afghaanse kinderen die spelenderwijs de Pashto-cultuur en de Franse taal met elkaar vermengen. In datzelfde Premier Pas vindt Robin Petré onderdak met zijn ‘Pulse’. In de competitie voor middellange films gaat ‘Call me Chaos’ van Aleksandr Vinogradov in première. Beide regisseurs studeerden aan het LUCA.

Visions du Réel
15 > 23 april 2016
www.visionsdureel.ch