09 20 okt. '24

Vlaamse documentaires naar Amsterdam

My Paper Life
Nieuws 26 okt. 2022
De documentaire My Paper Life van Vida Dena maakt op het internationale documentaire festival in Amsterdam (IDFA) deel uit van het Best of Fests-programma. Daarnaast zijn ook Voorbij de sterren van Sara van Oostrum, A Country in A Corner van Neema Ngelime en De dragers van Sarah Vanagt geselecteerd voor IDFA dat plaats heeft van 9 tot 20 november 2022.

My Paper Life werd eerder vertoond op Visions du Réel en Sheffield Docfest. Vida Dena, zelf uit Iran gevlucht, ontmoet in Brussel een uit Syrië gevluchte vader Naseem en zijn twee dochters Hala en Rima. Vooral Rima heeft het moeilijk om zich hier te integreren. Omdat het Vida Dena en de Syriërs aan een gemeenschappelijke taal ontbreekt, communiceren ze vooral met elkaar via tekeningen. Rima’s schetsen over hun vroeger leven komen tot leven als stop-motion-animaties en Vida Dena verweeft die met scènes uit het dagelijks leven van een familie die worstelt met het integratieproces. Op het festival Visions du Réel werd deze documentaire bekroond met de Interreligious Award.

Sterren

In de competitie voor Jeugddocumentaires werd Voorbij de sterren van Sara van Oostrum geselecteerd. Deze titel maakt deel uit van de derde lichting van de Ket & Doc reeks. “Terwijl de grote mensen op de rouwmaaltijd vrolijk waren en deden alsof er niets gebeurd was, zat ik stilletjes alleen met tranen in mijn hoofd”. Dat vertelt een klein meisje na de begrafenis van haar oma.

Voorbij de sterren© Voorbij de sterren

Dit is een van de vele ontroerende en soms beklijvende uitspraken van de kinderen die in Voorbij de sterren van Sara van Oostrum de kans krijgen om over de dood en het sterven te spreken. Van Oostrum sprokkelde verhalen van kinderen en ouderen in de kunstacademies van Eeklo en Waarschoot en verwerkte die op een speelse maar indringende manier in een hybride kortfilm bestaande uit animatie en live action.

Iconisch

A Country in A Corner van Neema Ngelime, een afstudeerfilm van Doc Nomads/LUCA School of Arts waarmee de filmmaker een eervolle vermelding kreeg bij de VAF Wildcards in 2021 en De dragers van Sarah Vanagt werden geselecteerd voor de competitie voor korte documentaires.

Dreaming Walls© Dreaming Walls

De minoritair Vlaamse coproductie Dreaming Walls van Maya Duverdier en Amélie Van Elmbt krijgt eveneens een plaats in de sectie Best of Fests. De intrigerende documentaire, waarin de makers enkele bewoners van het iconische Chelsea Hotel in New York interviewen terwijl het volledig wordt gerenoveerd, was dit jaar al te zien op de Berlinale, op CPH:DOX en op de pas afgelopen 49ste editie van Film Fest Gent.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?