09 20 okt. '24

Vlaamse documentaires landen op IDFA

Our song
Nieuws 24 okt. 2018
Vorig jaar mocht de Belgisch-Ghanese Ben Asamoah zijn project ‘Sakawa’ pitchen op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en nu gaat zijn film in wereldpremière op datzelfde prestigieuze festival. Ben Asamoah krijgt er tot dusverre gezelschap van Juanita Onzaga en haar ‘Our Song To War’, van Rehad Desai met ‘Everything Must Fall’ en van Bojana Radulovic met ‘Separation, Vivid Dreams’.

Ben Asamoah studeerde af aan het RITCS en zijn eerste lange documentaire gaat over internetfraude in Ghana. Daar wordt veel computerafval uit het Westen gedumpt en sommigen slagen erin om daar nog bruikbaar materiaal uit te recupereren. Ook achtergebleven gegevens worden buitgemaakt en gebruikt om eerdere gebruikers onder druk te zetten. Wie graag wil weten hoe de berichten genre “u won miljoenen dollar” tot in uw computer doordringen, moet absoluut ‘Sakawa’ zien. Het is een relevante documentaire die toont hoe internetfraude soms werkt en in elkaar steekt.

Zwarte magie

In de meest armtierige kamers zitten groepjes bij elkaar en bombarderen het internet. Voor velen is een respons een kwestie van overleven. Uiteraard gaat het om aftroggelarij en er wordt naar hartenlust gebruik gemaakt van valse vrouwelijke profielen. Wie meer dan een foto wil zien moet betalen en in sommige gevallen wordt sentiment gebruikt en hulp gevraagd voor in nood verkerende familieleden.

Het gaat er soms hilarisch aan toe en vooral smartphones die een mannelijke stem in een vrouwelijke kunnen veranderen zijn bijzonder in trek.

Merkwaardig genoeg zijn sommigen die van oplichterij en bedrog doordrongen zijn toch nog gevoelig voor zwarte magie en aanverwante. Om succes te hebben bij een overzeese klant, nemen zij hun toevlucht tot hocus pocus. Het ware om te lachen zo het niet zo schrijnend was. ‘Sakawa’ is een ogenopener!

Oorlogsgruwelen

Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de festivalselecties voor ‘Our Song To War’ van VAF Wildcardlaureate Juanita Onzaga. Na de recente vertoning op Film Fest Gent komt Amsterdam en staat de teller op dertig festivalselecties. De kortfilm speelt zich af in het Colombiaanse dorp Bojaja waar zich oorlogsgruwelen afspeelden. Via een mystieke rivier en prachtbeelden van de jungle brengt Onzaga de kijker naar overwoekerde ruïnes waar de geesten van de doden rondzweven. Daarnaast is er ook het heden en verhalen van kinderen. Alles wordt samengebracht in een intrigerende en poëtische kortfilm die in wereldpremière ging tijdens de Quinzaine des réalisateurs in Cannes.

Studiekosten

‘Everything Must Fall’ is een Vlaamse coproductie van Rehad Desai over de studentenprotesten in Zuid-Afrika in 2015 toen de studiekosten omhooggingen. Voor haar eindwerk aan het KASK keerde Bojana Radulovic voor het eerst in zeventien jaar terug naar haar geboortehuis in Montenegro. Haar verslag, ‘Separation, Vivid Dreams' krijgt op IDFA een plaats in de Paradocs-sectie voor documentaires op het snijvlak van film, kunst, werkelijkheid en fictie.

IDFA is een van de grootste en belangrijkste documentairefestivals van de wereld met meer dan 200.000 bezoekers en ruim 2.500 internationale gasten. De 31ste editie heeft van 14 tot 25 november 2018 plaats op verschillende locaties in Amsterdam.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?