Vlaamse animatie in Clermont-Ferrand

Clermont Ferrand 2024
Nieuws 07 feb 2024
Animatiewerk van Nienke Deutz, Nicolas Keppens, Nina Gantz en Bram Algoed kleuren het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand dat plaats heeft van 2 tot 10 februari 2024.

Voor de internationale competitie van het kortfilmfestival werden The Miracle van Nienke Deutz en Beautiful Men van Nicolas Keppens geselecteerd. VAF Wildcardlaureaat Nienke Deutz heeft het in haar korte animatiefilm over Irma, een veertigjarige vrouw die haar vakantie doorbrengt in een all-in resort. Het ontbreekt haar daar aan niets. Alles wordt voor haar geregeld maar ze voelt zich een vreemde tussen al het familiaal geweld. Ze wordt geconfronteerd met iets dat zij niet heeft. The Miracle is een delicate, fijnzinnige, sfeerrijke, vakkundig geregisseerde en geanimeerde kortfilm met een eigen stijl. Hij ging in wereldpremière op het animatiefilmfestival van Annecy en werd daarna vertoond op Film Fest Gent. Op het kortfilmfestival van Leuven bekroonde de jury The Miracle van Nienke Deutz met de prijs voor Beste Vlaamse Kortfilm. Daardoor kwam hij ook op de longlist van de Oscar voor beste korte animatiefilm.

The Miracle still
The Miracle

Drie broers

Na een speciale vermelding van de jury bij de wereldpremière op Film Fest Gent mag Beautiful Men van Nicolas Keppens naar de competitie in Clermont-Ferrand. Hij toont hoe drie kalende broers naar Istanbul reizen voor een haartransplantatie. Ook de coproductie Wander to Wonder van Nina Ganz neemt deel aan de competitie nadat hij eerder in wereldpremière ging in de Orrizonti Short Film Competition in Venetië.

Tenslotte zit Wat zit er in de kist van Bram Algoed in de Jeune Public-sectie van Clermont-Ferrand. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Pieter Gaudesaboos die ook aan de verfilming meewerkte. Alles begint met een reuzengrote kist die een piloot vanuit een ver land overvliegt. De kist gaat op een trein, op een boot, op een vrachtwagen en iedereen vraagt zich af wat er in de kist zit. Alles is kleurrijk en verfijnd in beeld gebracht.

Met een jaarlijkse opkomst van meer dan 100.000 bezoekers is het kortfilmfestival van Clermont-Ferrand een belangrijk publieksfestival. Parallel met de 46ste editie wordt ook een filmmarkt georganiseerd.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.