08 19 okt. '24

Vlaamse animatie bloeit in Annecy

7973a924 71f1 11e8 abcc 02b7b76bf47f
Nieuws 19 jun. 2018
Op het jongste Animatiefilmfestival van Annecy won Nienke Deutz met haar korte film 'Bloeistraat 11' naast de Crystal d'Or hoofdprijs ook nog de Festival Connexions prijs. 'Bloeistraat 11' is een productie van Annemie Degryse voor het Gentse Lunanime. Als coproducent van 'Funan', de winnaar in de categorie langspeelfilms en van 'This Magnificent Cake' dat de Andre Martin prijs won, viel Lunanime verschillende keren in de prijzen.

Invloed

'Bloeistraat 11' gaat over de vriendschap tussen twee meisjes die aan het begin van hun puberteit staan. Ze lijken onafscheidelijk en doen alles met zijn tweetjes maar als we met hen kennismaken begint de vriendschap al te wankelen. Daar dragen hun lichamelijke veranderingen toe bij. Met haar kortfilm wil Nienke Deutz de invloed van het fysieke op die vriendschap onderzoeken. Ze gebruikt daarbij verschillende animatietechnieken. Nienke Deutz was in Annecy een van de vele vrouwelijke regisseurs die het in hun werk hadden over seksualiteit en wat die met het lichaam doet. Naast Lunanime werkten ook Need Productions, Windmill Films en de in Mechelen gevestigde Beast Animation studio mee aan 'Bloeistraat 11'. De in 's Hertogenbosch geboren Deutz volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en studeerde daarna aan het KASK. Met haar eindwerk 'Een, twee drie. Piano' won ze in 2013 een VAF Wildcard.

Persoonlijk gekleurd

In 'Funan' vertelt de debuterende regisseur Denis Do over een jonge vrouw die tijdens het Khmer Rouge bewind in Cambodja probeert te overleven. Ondanks ontberingen, dwangarbeid en het van elkaar gescheiden zijn, blijven mensen hopen. Het verhaal is persoonlijk gekleurd want geïnspireerd op het leven van de moeder van de regisseur. Berenice Bejo en Louis Garrel leveren de stemmen aan ouders die hun zoon uit het oog verliezen als ze door de troepen van Pol Pot uit Phnom Penh naar het platteland worden verdreven. Lunanime is de Vlaamse coproducent van een film die een goed beeld ophangt van een der grootste misdaden tegen de menselijkheid tijdens de 20ste eeuw. 'Funan' was een van de vele animatiefilms met een politieke boodschap die in Annecy werden vertoond.

Anthologie

Nadat de middellange animatiefilm 'This Magnificent Cake' van Marc James Roels en Emma de Swaef in Cannes in wereldpremière ging en vorige week de Grote Prijs won op Animafest in Zagreb kreeg hij in Annecy de Prix André Martin genoemd naar een beroemd designer. Er komen vijf personages voor in deze anthologiefilm over koloniaal Afrika: een pygmee die in een luxehotel werkt, een getroebleerde koning, een mislukte zakenman, een verdwaalde drager en een jonge deserteur. In deze opvolger van hun 'Oh Willy' perfectioneerden de regisseurs hun bijzondere stop-motion techniek. De opnames duurden acht maanden en vonden plaats in de studio's van Beast Animation. Lunanime coproduceerde.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?