09 20 okt. '24

Vlaams drieluik op Canneseries

Canneseries
Nieuws 12 apr. 2023
Terwijl de Vlaamse filmwereld vol spanning de officiële selectie voor Cannes afwacht, pakken enkele Vlaamse tv-makers alvast hun koffers voor het internationale Canneseries festival dat plaats heeft van 14 tot 19 april 2023. Roomies is geselecteerd in de Short Form-competitie en Draw for Change en Mirakel n° 71 in de Documentary Series-competitie.

Roomies

Kato De Boeck en Flo Van Deuren stelden hun Roomies in wereldpremière voor op Film Fest Gent. De reeks gaat over twee lesbische vriendinnen die samen op kot gaan en proberen in het reine te komen met zichzelf, hun familie en elkaar. De Boeck en Van Deuren verwerkten eigen ervaringen in de serie die vol uitbundige lof werd onthaald. Revolutionair, een parel, iets waar de Vlaamse fictie nood aan had, juichten de recensenten. Bekroningen waren het gevolg. Zoals de juryprijs bij de Kastaars en vier Ensors waaronder die voor beste fictieserie. Roomies werd op Eén vertoond en staat op VRT MAX. In Cannes wacht een eerste internationale confrontatie.

EP08 Roomies 2

Draw for Change

Draw for Change van showrunners en creators Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe is de tweede selectie voor Canneseries. Het is een zesdelige serie die in iedere episode inzoomt op een vrouwelijke cartoonist ergens in de wereld. Die neemt ons mee op ontdekking door haar land aan de hand van haar tekeningen. Zo komen de meest prangende problemen aan bod waar vrouwen vandaag mee worden geconfronteerd. In Cannes wordt het deel Behind the Lines vertoond geregisseerd door Alaa Amer en Alisar Hasan. Daarin wordt ingezoomd op het door oorlog verscheurde Idlib. Amany Al-Ali, de eerste vrouwelijke cartoonist van de stad gebruikt haar kunst om jonge vrouwen mondiger te maken en de confrontatie aan te gaan met patriarchale machtsstructuren. Worstelend met haar eigen uitputting en trauma neemt Amany de moeilijke beslissing om de stad en haar dierbaren te verlaten. Behind the Lines is ook geselecteerd voor Visions du Réel, het documentaire festival dat in Nyon plaatsvindt van 21 tot 30 april 2023.

Mirakel n°71

De driedelige documentaireserie Mirakel n°71 is het derde luik van de Vlaamse selectie in de Canneseries. Nathalie Basteyns, regisseur en MS-patiënt, gaat op zoek naar een mirakel. Na tien jaar in een rolstoel wil Nathalie opnieuw kunnen lopen. Samen met fotografe Lieve Blancquaert en haar vaste verpleger Gustave Dikumueni reist ze van Brussel naar Lourdes. In Lourdes zijn 70 mirakels officieel door de katholieke kerk erkend en Nathalie hoopt nummer 71 op haar naam te kunnen schrijven. Sofie Van Noten en Julie Crivits produceerden de reeks voor De Mensen.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?