09 20 okt. '24

Vlaams animatietalent in Annecy

P18jsq4ld21gus1brg7ns1tq71p991
25 mrt. 2014
De korte animatiefilm Heir to the Evangelical Revival van Wendy Morris is geselecteerd voor het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy (9-14 juni). Ook twee kinderreeksen gecoproduceerd met Vlaanderen maken deel uit het van programma, net zoals de kerstspecial van Paniek in het dorp en werk van Emma De Swaef en Marc James Roels.

Binnen de Officiële Kortfilmcompetitie is Wendy Morris’ Heir to the Evangelical Revival terug te vinden. In de korte film bekijkt de regisseuse, die afstamt van Franse Hugenoten en Engelse Protestantse missionarissen die migreerden naar Zuid-Afrika omwille van religieuze overtuigingen, haar voorgeschiedenis vanuit haar eigen standpunt als atheïst-afvallige-agnosticus.

Geschreven en getekend door Morris, werd Heir to the Evangelical Revival geproduceerd door Jean Delbeke van Vertigo Productions. De montage werd gedaan door Effi Weiss terwijl de muziek in handen was van Yannick Franck. De kortfilm was eerder deze maand nog te zien tijdens het Holland Animation Film Festival en was begin dit jaar ook al geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand.

What’s The Big Idea, een animatiereeks voor kleuters wordt daarnaast voorgesteld binnen het competitieve programma ‘TV Films’. De reeks draait rond Hugo en zijn vriendjes die uitermate nieuwsgierig zijn en aan de hand van allerhande vragen als pakweg ‘Wat is het verschil tussen dromen en denken?’ of ‘Levert het ooit iets op om boos te zijn?’ jonge kijkers stimuleren om de wereld rondom hen in vraag te stellen.

Ook te zien in dit luik is Dimitri, een stop motion reeks voor kinderen van drie tot zes jaar. Centraal staat het kleine vogeltje Dimitri die vanuit Europa op de Afrikaanse Ubuyuvlakte terechtkomt. Daar gaat een nieuwe wereld open voor Dimitri, die zijn ervaringen deelt met de giraf Mabeka, de zebra Oko en Pili de meerkat.

Binnen het programma is ook een plaatsje weggelegd voor Paniek in het dorp – De kerststronk van Vincent Patar en Stéphane Aubier. Daarin wachten Indiaan en Cowboy vol ongeduld op hun pakjes. Ze zijn zo opgewonden door de voorbereidingen voor het feest dat een gevecht uitbreekt waarbij de kerststronk van Paard per ongeluk vernield wordt.

Tot slot maken ook Emma De Swaef en Marc James Roels kans om in de prijzen te vallen in Annecy. De regisseurs, gekend voor hun stop motion werk voor o.a. Oh Willy… en het stressmannetje van De Lijn, zien Fight, een trailer voor het National Animation Film Festival de Bruz, geselecteerd binnen het competitieluik Commissioned Films.

What’s The Big Idea is een productie van het Franse Planet Nemo Animation in samenwerking met Skyline Entertainment (Salamander, Groenten uit Balen) en animatiestudio Grid Animation. De reeks kon rekenen op steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Ingrid Lieten. Dimitri, een coproductie tussen Vivement Lundi! (FR), Nadasdy Film (CH) en het Vlaamse Beast Animation, kon rekenen op steun van zowel het VAF/Mediafonds als van Screen Flanders, het economisch fonds van Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Beast Animation coproduceerde eveneens Paniek in het dorp – De kerststronk met steun van het VAF/Mediafonds van minister Lieten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?