12 23 okt. '21

Violet geselecteerd voor Nieuw Talent competitie in Kopenhagen

P18janhe4qsck90h7rm1f5c1fe41
18 mrt. 2014

Violet, het speelfilmdebuut van regisseur Bas Devos, is geselecteerd voor de New Talent Grand Pix competitie van CPH PIX, het Internationaal Filmfestival van Kopenhagen. Het programma brengt een verzameling van 10 debuutfilms van nieuwe beloftevolle regisseurs. CPH PIX loopt dit jaar van 3 tot 16 april.

Het competitieve programma New Talent Grand Pix brengt 10 debuterende regisseurs samen, waarbij een internationale jury het beste project beloont met de hoofdprijs ter waarde van €15.000. De jury houdt daarbij vooral rekening met de visie en persoonlijke stempel die de debuterende regisseurs met hun werk afleveren.

Violet ging vorige maand in wereldpremière tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar de film al meteen de Grote Prijs van het Generation 14plus programma wegkaapte. Bas Devos creëerde met zijn eerste speelfilm een visueel portret van het rouwproces van een tiener na de brutale en gewelddadige dood van zijn beste vriend.

César De Schutter neemt de hoofdrol voor zijn rekening, andere rollen zijn voor o.a. Raf Walschaerts, Mira Helmer en Koen De Sutter. Achter de camera stond Nicolas Karakatsanis (Rundskop, The Loft), terwijl de montage in handen was van Dieter Diependaele. Deafheaven zorgde voor de muziek, terwijl Herman Asselberghs en Fairuz tekenden voor de tussentijdse sequenties.

Ook geselecteerd voor CPH PIX is het met Vlaanderen gecoproduceerde L’étrange couleur des larmes de ton corps van Hélène Cattet en Bruno Forzani. De film is opgenomen in het We Made This-programma van het festival. Verder maakt Ari Folmans The Congress, waar de Brusselse animatiestudio Walking The Dog aan meewerkte, deel uit van het Ageless Animation-luik.

Daarnaast is er ook Vlaams talent te zien in Kopenhagen. Johan Leysen (Het vonnis, The Spiral) is te zien in François Ozons Jeune et Jolie dat geselecteerd is binnen Pix Specials, terwijl Maaike Neuville (Clan, Weekend aan zee) een rol heeft in Peter Greenaway’s Goltzius & the Pelican Company, te zien in het luik Maestros.

Violet is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet (I’m the same I’m an other, Welcome Home), terwijl Eurydice Gysel van Epidemic (Waste Land, 22 mei) als Vlaamse coproducent optrad voor L’étrange couleur des larmes de ton corps. Beide films konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.