09 20 okt. '24

Vijf vrouwen aan de slag voor vierde editie Ket & Doc

Ket Doc
Nieuws 11 mei 2022
Vijf vrouwelijke regisseurs draaien de volgende maanden elk een kinderdocumentaire die samen de vierde reeks van Ket & Doc zullen vormen.

Ket & Doc is een in 2018 door het VAF, Ketnet en JEF gelanceerd traject voor kinderdocumentaires. Dankzij dit initiatief worden elk jaar vijf korte kinderdocumentaires van 15 minuten gedraaid voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Daarin wordt de wereld bekeken door de ogen van een kind. Enkele van die documentaires gooiden eerder hoge ogen op internationale filmfestivals.

De vijf winnaars van de vierde editie zijn: Bijzonder Buitengewoon van Sarah Van Dale, Kroon Haar in Matonge van Julie Daems, Leonie van Jip Heijenga, Skate de Stad van Lies Van der Auwera en Warre en de drie wilgen van Yasmine Versteele.

Voor de vierde editie van Ket & Doc namen acht makers in de afgelopen winter deel aan een workshop waar ze hun documentaire konden ontwikkelen. In februari werden de projecten gepitcht aan Vlaamse producenten en daarna werd voor zes projecten een aanvraag voor productiesteun ingediend. Een jury bestaande uit Kevin De Ridder (JEF), Viki Van Iseghem (Ketnet) en Patrice Toye als vertegenwoordiger van het VAF, selecteerde daarop vijf winnende projecten die elk met een productiepremie van 40.000 aan de slag kunnen. Dertigduizend euro komt van het VAF/Mediafonds en tienduizend van Ketnet.

Yaren en de zon still
Yaren en de zon

De documentaires zullen tijdens het JEF festival in 2023 in première gaan. Nadien worden ze uitgezonden op Ketnet en verdeeld door JEF. De documentaires worden ook aangeboden aan het onderwijs.

Films uit de vorige edities van Ket & Doc werden vertoond in DOK Leipzig en in de competitie voor kinderdocumentaires van het Amsterdamse IDFA. Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets over twee kinderen die elkaar ontmoeten en troosten op een rouwkamp werd vorig jaar, na afloop van IDFA, aangekocht door Op-Docs, het online platform voor korte documentaires van The New York Times.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?