09 20 okt. '24

Vijf redenen waarom je de World Soundtrack Awards niet mag missen (+ 1 extra)

P1atnv6i721ahjvlv1ok7k62epb1
Nieuws 28 sep. 2016
Film Fest Gent is, met festivals in steden als Cordoba, Krakow, Transatlantyk en Wenen, verantwoordelijk voor een Europese opwaardering van filmmuziek. Tot die vleiende conclusie kwam het toonaangevend filmvakblad Variety bij een vergelijking tussen de status van de filmmuziek in de Verenigde Staten en Europa. Waar de filmcompetitie het festival een smoel geeft, krijgt het door de World Soundtrack Awards een internationale uitstraling. Daarom hebben de gasten het op de WSAwards meer dan eens gemeenzaam over de Oscars van de filmmuziek. Voor de 16e editie trakteren we je op twee avonden vol filmische muziek, en presenteren we je vijf redenen waarom de World Soundtrack Awards het filmmuziekconcert van het jaar is.

Nu niet één, maar twee avonden vol muziek

Voor de 16e editie van het World Soundtrack Awards Gala op woensdag 19 oktober focust Film Fest Gent op origineel geschreven muziek uit televisieseries met steun van de internationaal gerenommeerde Academy of Television Arts & Sciences (organisator van de Emmy Awards).

De grote namen uit de branche zijn aanwezig bij de uitvoering van hun bekendste werk door Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor onder leiding van Dirk Brossé:

'The White Queen' van John Lunn
'Roots' van Alex Heffes
'Upstairs Downstairs' van Daniel Pemberton
'Fargo' van Jeff Russo
'House of Cards' van Jeff Beal
'Homeland' van Sean Callery
'Parade's End' van Dirk Brossé

Ook onze eregast, de Japanse componist Ryuichi Sakamoto, heeft zich ooit aan tv-scoring gewaagd (voor de miniseries 'Wild Palms').

Op 20 oktober vindt een extra WSA concert plaats zonder ceremonie maar met hetzelfde muzikale programma van 19 oktober, aangevuld met bekende tunes uit legendarische series. Tickets voor beide avonden zijn nu verkrijgbaar via Sherpa.be: Gala en Concert.

Onze centrale gast: Ryuichi Sakamoto

Als eregast ontvangen we niemand minder dan de Japanse componist Ryuichi Sakamoto, componist van scores voor o.a. ’The Revenant’, ‘Little Buddha’, ’The Last Emperor' en ‘Merry Christmas Mr Lawrence’. Sakamoto’s muzikale carrière begon in de jaren zeventig met zijn synth-pop formatie Yellow Magic Orchestra. In 1983 won hij een BAFTA Award for Best Film Music voor de score die hij schreef voor de film 'Merry Christmas Mr Lawrence', een film waarin hij naast David Bowie de hoofdrol speelde. De veelzijdige Sakamoto zal tijdens het Gala op 19 oktober de Lifetime Achievement Award ontvangen voor zijn hypnotiserende filmscores, en enkele hoogtepunten van zijn filmscores zijn live te horen. Sakamoto zal het podium betreden en een aandeel hebben in de opvoering van zijn werk.


Als eregast ontvangen we niemand minder dan de Japanse componist Ryuichi Sakamoto, componist van scores voor o.a. ’The Revenant’, ‘Little Buddha’, ’The Last Emperor' en ‘Merry Christmas Mr Lawrence’.


Andere grote componisten op het podium

Fan van de TV-series ‘Fargo’, ‘House of Cards’, ‘Homeland’, ’24’, ’Sherlock’ en ’The Leftovers’? Tijdens de World Soundtrack Awards krijg je de kans om de scores en hun componisten live aan het werk te zien. We ontvangen op 19 oktober niet alleen Ryuichi Sakamoto op het podium, ook componisten Jeff Russo, Jeff Beal, Sean Callery, David Arnold en Max Richter maken een acte de presence tijdens een van de door hen gecomponeerde muziekstukken.

Live premières van bekende scores

Tijdens de World Soundtrack Awards op 19 en 20 oktober speelt Brussels Philharmonic, samen met het Vlaams Radio Koor onder leiding van Dirk Brossé, muziek van gerenommeerde componisten van film- en tv-muziek. Er komen bekende scores voorbij uit bekende tv-series als 'Dr. Who’, ‘The White Queen’, ‘Roots’ en ‘Upstairs Downstairs’. Veel van de muziek die je tijdens de concerten hoort, werd nog niet eerder live op een podium ten gehore gebracht: een eerste keer voor zowel publiek als voor de aanwezige componisten.

De introductie van twee nieuwe Awards

Dit jaar introduceert de WSAwards een tweetal nieuwe prijzen: de Best Original Score for Television Series/Miniseries, aansluitend bij het centrale thema 'Composed for Television’ en 'Best Original Score for a Belgian Production’, met nominaties voor Soulwax voor 'Belgica', Hendrik Willemyns voor 'D'Ardennen', Hans Helewaut voor 'Cafard’. Wie er met deze felbegeerde Awards naar huis gaat, kom je te weten op 19 oktober.

En bovendien: een nieuwe locatie

Vorig jaar in ’t Kuipke, dit jaar in het prestigieuze Capitole Gent, de plek die van oudsher verbonden is met Film Fest Gent. Vanuit alle hoeken van de zaal heb je perfect zicht op groot scherm, waarop bijhorende beelden uit de films en series worden vertoond. Een onvergetelijke ervaring!


Tickets voor het Gala op 19 oktober en het extra Concert op 20 oktober zijn nu verkrijgbaar via Sherpa.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?