12 23 okt. '21

Vijf nominaties voor 'The Broken Circle Breakdown' bij European Film Awards

P18990pennoik1k5o11knrvv1r8s2
13 nov. 2013

'The Broken Circle Breakdown', openingsfilm van het 39e Film Fest Gent, is genomineerd voor maar liefst vijf categorieën van de European Film Awards (EFA). Dat maakte de European Film Academy bekend op het Sevilla European Film Festival. Felix van Groeningens film is telkens bij de genomineerden in elk van de vijf hoofdcategorieën: Beste Europese Film, Regisseur, Scenarist, Acteur en Actrice. Eerder werd al bekend dat 'The Broken Circle Breakdown' ook bij de finalisten is voor de EFA People's Choice Award, de Prijs van het Europese filmpubliek. Het is voor het eerst in de 26-jarige geschiedenis van de European Film Awards dat een Belgische speelfilm zoveel nominaties haalt. De European Film Awards worden dit jaar in Berlijn uitgereikt op 7 december.

De European Film Awards zijn het Europese broertje van de Oscars. Begin september raakte al bekend dat 'The Broken Circle Breakdown' deel uitmaakte van de lijst van 46 Europese films die in aanmerking komen voor deze Europese Filmprijzen. Afgelopen weken konden de 2.900 leden van de European Film Academy de nominaties in de vijf hoofdcategorieën bepalen: Beste Europese Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenarist. Felix van Groeningens speelfilm wist een nominatie voor elk van deze categorieën in de wacht te slepen.

Regisseur Felix van Groeningen is aangenaam verrast met het nieuws. ‘Ik zal het maar bekennen: ik had stiekem gehoopt op een nominatie. Eén nominatie dus. Dat het er uiteindelijk vijf geworden zijn, is werkelijk ongelofelijk. Ik ben ontzettend blij dat op die manier het talent van Veerle, Johan en scenarist Carl Joos onderstreept wordt.’

Het is voor het eerst dat een Belgische film erin slaagt vijf nominaties op vijf te halen. In 2011 kwamen de gebroeders Dardenne al eens dicht in de buurt; zij kregen toen vier nominaties voor 'Le gamin au vélo' terwijl Jaco Van Dormaels 'Toto le hero' er in 1991 drie kreeg. De prestatie van 'The Broken Circle Breakdown' is daarnaast ook vrij uitzonderlijk in de geschiedenis van de European Film Awards: tot nog toe wist slechts een handvol geselecteerde films een 5/5 te halen in deze categorieën waaronder 'Amour' (2012), 'Melancholia' (2011), 'Das Leben der Anderen' (2006), 'Caché' (2005) en 'Goodbye, Lenin!' (2003).

De komende weken brengen de EFA-leden opnieuw hun stem uit om ditmaal de winnaars te kiezen in deze vijf categorieën, alsook in de bijkomende rubrieken Beste Komedie, Documentaire, Discovery, Animatiefilm en Kortfilm. Voor de categorieën Beste Fotografie, Montage, Production Design, Kostuums, Componist en Sound Design duidt een vakjury rechtstreeks de winnaars aan.

Naast de vijf nominaties, maakt 'The Broken Circle Breakdown' bovendien kans op het winnen van de People’s Choice Award van de European Film Academy; een publieksprijs die dezelfde avond uitgereikt wordt. Afgelopen maanden konden Europese filmliefhebbers online stemmen voor een van de 11 kandidaten, waaronder 'The Broken Circle Breakdown'. Vorig jaar ging in deze categorie de eer naar Geoffrey Enthoven met 'Hasta la vista'. Een jaar daarvoor viel Hans Van Nuffel in de prijzen. Hij kreeg toen voor zijn debuut 'Adem' de European Discovery of the Year Award.

De officiële prijsuitreiking wordt dit jaar gehouden in Berlijn op zaterdag 7 december. Dan weten we hoeveel nominaties 'The Broken Circle Breakdown' uiteindelijk kon verzilveren. Eerder werd ook al bekend dat er nog twee Vlaamse genomineerden zijn: 'Dood van een schaduw' van Tom Van Avermaet en 'Houses With Small Windows' van Bülent Oztürk zijn beiden genomineerd in de categorie voor Beste Europese Korte Film. Voorts is ook 'Pinocchio', een coproductie met Vlaanderen via Walking The Dog, terug te vinden bij de genomineerden in de categorie Europese Animatiespeelfilm, net zoals 'The Congress' waaraan de Brusselse animatiestudio eveneens meewerkte.

Felix van Groeningen en Carl Joos schreven het scenario van 'The Broken Circle Breakdown', gebaseerd op het theaterstuk 'The Broken Circle Breakdown Featuring The Cover-Ups of Alabama' van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Ruben Impens stond achter de camera, de montage was in handen van Nico Leunen. De bluegrass soundtrack bij de film werd gebracht door 'The Broken Circle Breakdown Band' o.l.v. Bjorn Eriksson. Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet produceerde de film.

'The Broken Circle Breakdown' alsook 'Dood van een schaduw', 'Houses With Small Windows' en 'Pinocchio' konden rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.