Viggo Mortensen ontvangt de Joseph Plateau-carrièreprijs op Film Fest Gent

20201018 ffg2020 jeroenwillems 001211715
Nieuws 18 okt 2020
Viggo Mortensen heeft op zondag 18 oktober in Gent de Joseph Plateau Honorary Award 2020 ontvangen. Met deze oeuvreprijs lauwert Film Fest Gent zijn indrukwekkende palmares als acteur en kersvers regisseur en zijn eminente bijdrage aan de zevende kunst. Hij ontving de prijs vlak voor de Belgische première van zijn regiedebuut Falling.

Voor zijn nieuwste project haalde de uit New York afkomstige Viggo Mortensen alle rollen in zichzelf naar boven. Hij stond niet alleen in voor het scenario en de regie van Falling, hij vertolkte ook de hoofdrol en leverde er eigenhandig de muziek voor. Met Falling bewijst de Deens-Amerikaanse karakteracteur dus een creatieve duizendpoot te zijn.

Viggo Mortensen startte zijn carrière in 1985 met een rol in Witness van de Australische new wave-cineast Peter Weir. Hij blies filmcritici omver met de ene topacteerprestatie na de andere, in onder meer The Indian Runner (1991) van Sean Penn, Carlito's Way (1993) van Brian De Palma, Crimson Tide (Tony Scott, 1995) The Portrait of a Lady (Jane Campion, 1996), Ridley Scotts G.I. Jane (1997) en A Walk on the Moon (1999) van Tony Goldwyn.

De meest befaamde krachttoer van Viggo Mortensen is deze van de Lord of the Rings-trilogie. In de rol van de heroïsche Aragorn strijdde hij zij aan zij met Frodo tegen de mystieke krachten van de ring. Zijn rol in deze fantastische spektakelfilms brachten hem eeuwige roem en verankerden zijn positie in het Pantheon van de Hollywood-elite. Met groot gemak combineert en verenigt hij grotesk spektakel en arthouse. Kijk maar naar zijn prestatie in Jauja van Lisandro Alonso, een film die in 2014 nog een Special Mention kreeg van de jury hier in Gent.

Met vertolkingen om u tegen te zeggen in Eastern Promises (2007) van David Cronenberg - met wie hij de laatste jaren drie keer samenwerkte, Captain Fantastic (2016) van Matt Ross en Green Book (2018) van Peter Farrelly sleepte hij drie Oscarnominaties in de wacht. Viggo Mortensen is voortvarend en krachtdadig in elke rol, maar altijd met een fijn gevoel voor introspectie. Als geen ander weet hij brutaliteit en sentiment in één blik of beweging te verenigen opdat zelfs de grootste misdadiger een zekere genegenheid uitstraalt. Vertaald naar het scherm resulteert dat in een droomacteur voor menig topcineast.

De jaarlijkse Joseph Plateau Honorary Awards bekronen gasten voor hun bijzondere bijdrage aan de kunst van het filmmaken.

Er zijn nog enkele plaatsen over voor de vertoning de film Falling op dinsdag 20 oktober in Kinepolis Gent. Koop hier tickets.