10 21 okt. '23

Viewpoint festival verrijst uit de as

The good fight
Nieuws 22 mei 2018

Van 23 tot 27 mei 2018 heeft in de Gentse Studio Skoop de tiende, officieuze, editie plaats van het eens legendarische Viewpoint Documentary Film Festival.

Omdat Viewpoint opnieuw een platform wil geven aan mensen met een alternatieve kijk op de wereld ligt de klemtoon op minder bekend avant-garde documentairewerk. Er staan 22 films op het programma gedraaid door beginnende en door ervaren documentairemmakers. Thema’s zijn onder meer: gedwongen huwelijken, porno, artificiële intelligentie, sociale onrechtvaardigheid, oorlog, racisme, LGBT…

De films komen uit alle hoeken van de wereld: Canada, Indië, Israël, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Spanje e.a. Het is de bedoeling dat filmmakers, fans, critici, producers samen films kunnen bekijken van aankomend talent, nieuwe stijlen en technieken kunnen ontdekken.

Spraakmakend

Het Viewpoint Documentary Filmfestival werd in1994 opgericht door Studio Skoop/De Filmplaneet om het publiek een kans te geven om de toenmalige documentairefilm in een gewone bioscoop te zien. Het initiatief kende door een kwalitatief hoogstaande programmatie negen jaar lang succes maar in 2003 kwam er voorlopig een einde aan.

Een paar hoogtepunten uit het nieuwe programma zijn ‘The Limits of My World’ waarin de documentaire de persoonlijkheid van de autistische non-verbale Brian probeert te begrijpen. Er wordt daarbij gefilmd vanuit het standpunt van zijn oudere zus Heather. ‘AlphaGO’ gunt de toeschouwer een kijk in de wereld van de AI en ‘Miss Rosewood’ toont de donkere kant van de performancekunstenaar Jon Cory. In Jordanië staat het tentenkamp Zaatari dat de thuisbasis vormt voor vluchtelingen uit Syrië. Meer dan 80 procent van de bewoners zijn kinderen. De film ‘Zaatari Djinn’ vertelt hun verhaal.

Tickets in voorverkoop zijn online te verkrijgen maar worden ook verkocht aan de kassa van Studio Skoop.

Meer info: www.viewpointdocfest.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.