10 21 okt. '23

Vier van de zes voor beste Europese film genomineerde films passeerden op Film Fest Gent

19 2166 gallery 1
Nieuws 12 nov. 2019
Vier van de zes voor beste Europese film genomineerde films werden al op Film Fest Gent vertoond. De gebroeders Dardenne grijpen naast een nominatie voor hun jongste film ‘Le jeune Ahmed’.

Naast de openingsfilm van Film Fest Gent 2019 ‘Les Misérables’ van Ladj Ly komen nog ‘Systemsprenger’ van Nora Fingscheidt, ‘The Favourite’ van Yorgos Lanthimos en ‘Il Traditore’ van Marco Bellocchio in aanmerking voor de European Film Award. Dat FFG-kwartet wordt aangevuld met de jongste film van Roman Polanski ‘J’Accuse’ en ‘Pain and Glory’ van Pedro Almodovar.

Dat werd door de European Film Academy bekendgemaakt tijdens het Europees Filmfestival van Sevilla. De meer dan 3.600 EFA-leden zullen nu stemmen voor de winnaars die op 7 december in Berlijn zullen bekendgemaakt worden. Naast de beste film zullen ze onder meer nog de beste regisseur aanduiden. Zoals bij veel gelijkaardige gelegenheden, kijk maar naar de Golden Globes of de Oscars, leveren de beste films niet altijd de beste regisseurs op.

Toppers

Bij de genomineerden voor de beste regie vallen Ladj Ly en Nora Fingscheidt weg en komt Céline Sciamma naast Polanski, Almodovar, Lanthimos en Bellocchio als vijfde uit de bus. Sciamma regisseerde ‘Portrait of a Lady on Fire’, een film die velen onder de Europese toppers hadden verwacht. Noémie Merlant en Adèle Haenel, de hoofdrolspelers uit die film, werden in Sevilla genomineerd als beste actrice. Zij nemen het op tegen Olivia Colman die voor haar rol in ‘The Favourite’ eerder dit jaar al een Oscar won. Trine Dyrholm uit ‘Queen of Hearts’ is eveneens een te duchten concurrente en tiener Helena Zengel uit ‘Systemsprenger’ maakt het rijtje genomineerden volledig.

Gegadigden

Voor de beste Europese acteur zijn er zes gegadigden. Antonio Banderas vertrekt in pole position voor zijn Almodovar-rol in ‘Pain and Glory’ en Levan Gelbakhiani staat volop in de actualiteit voor zijn vertolking in ‘And Then We Danced’. Ingvar E. Sigurosson kon je zien op Film Fest Gent 2019 in de competitiefilm ‘A White, White Day’. Alexander Scheer uit ‘Gundermann’ is de underdog, zeker als men hem vergelijkt met Jean Dujardin die de rol van Dreyfuss vertolkt in ‘J’Accuse’ en met Pierfrancesco Favino in ‘Il Traditore’, een film over de eerste maffiaspijtoptant.

De nominaties voor de beste scenarist vallen grotendeels samen met die voor de beste regie. Regisseur Yorgos Lanthimos heeft geen nominatie als scenarist beet, zijn plaats wordt ingenomen door regisseur en scenarist Ladj Ly, die samen met Giordano Gederlini en Alexis Manenti het scenario schreef voor ‘Les Misérables’.

Binoche

Juliette Binoche wordt eregast op de 32ste European Film Awards Ceremony op 7 december in Berlijn. Zij krijgt er de European Achievement in World Cinema-Award voor “haar indrukwekkende toewijding aan de cinema”. Binoche speelde mee in 60 langspeelfilms, acteerde zowel in het Engels als in het Frans en werkte samen met regisseurs als Chantal Akerman, John Boorman, David Cronenberg, Claire Denis, Michael Haneke, Louis Malle, Hirokazu Kore-eda. Werner Herzog krijgt op 7 december een Lifetime Achievement Award.

Meer info is te vinden op www.europeanfilmawards.eu.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?