10 21 okt. '23

Verslag van de première van 'Problemski Hotel'

P1a1qg0mv41lg1dgnku4nur1rfk1
17 okt. 2015
“Dit is geen film om over te debatteren, maar om heel stil van te worden.” Phara de Aguirre kijkt de bomvolle zaal in, die zonet ‘Problemski Hotel’ heeft gezien. Vierhonderd mensen die op een vrijdagavond niet op café gingen, maar naar een film over een asielcentrum kwamen kijken.

De bekroonde documentairemaker Manu Riche ('Tempo of a Restless Soul') maakt met de verfilming van de bestseller 'Problemski Hotel' van Dimitri Verhulst de overstap naar fictie. Verhulst schreef zijn ervaringen in een asielcentrum op in verschillende losse verhalen, maar Riche breekt het open tot een rauwe film over de hedendaagse condition humaine. Centraal staat de vluchteling Bipul, wiens afkomst voor iedereen een mysterie is, ook voor hemzelf. Als hij op een dag Lidia ziet binnenwandelen in het Problemski Hotel, ziet hij zijn toekomst al een pak rooskleuriger in.

In het kader van het parcours Fort Europe vond op vrijdag 16 oktober een benefiet plaats in Vooruit, waar na de voorstelling van ‘Problemski Hotel’ Phara de Aguirre in gesprek ging met regisseur Manu Riche, schrijver Dimitri Verhulst, acteur Hayder Helo en Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Geen debat, maar het verhaal achter de film.

“Ik heb het boek in 2005 gelezen, en had toen ik aan het script begon nooit gedacht dat de vluchtelingensituatie tien jaar later zo nijpend ging zijn. De roman van Dimitri heeft geen gemakkelijk onderwerp, maar ik wist meteen dat ik er een film over wou maken”, vertelt Manu.

“... en daarom stond hij niet veel later met een aardbeitaart voor mijn deur”, vult de schrijver lachend aan. “De eerste keer dat ik de film zag ben ik Manu besprongen van contentement. Ik ben stil, weet even niet wat te zeggen. Ik ben trots dat ik degene ben die het boek heeft geschreven dat heeft mogen leiden tot deze film.”

Ook Steve Hawes, die samen met Riche het scenario schreef, wordt op het podium geroepen. “Ik denk dat ik uiteindelijk meer dan 25 varianten op het scenario heb geschreven.Heel wat leden van de cast zijn zelf vluchteling geweest, en brachten hun eigen verhalen mee die in het scenario zijn verwerkt. Zo werd de film steeds gelaagder, met dit resultaat.”

Nee, dit is waarschijnlijk niet de lichtste film van het festival, maar wel een van de meest dwingende. Een film om bij stil te staan, en stil van te worden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?