10 21 okt. '23

Verdelers vallen in de prijzen

03 jun. 2003
Gent verhoogt prijzengeld tot € 81.000.

Op het dertigste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent gaat de totale prijzenpot, niet minder dan € 81.000, dit jaar uitsluitend naar de Benelux-verdelers van de winnende films. Daarmee wil het festival proberen de lacunes aan te vullen die ontstonden door de crisis bij de art house verdelers. Tot dusver werd het prijzengeld gedeeld door de verdeler van de film, de regisseur, de componist of de scenarist.<?xml:namespace prefix = o ns = 'urn:schemas-microsoft-com:office:office' />

De competitie op het Filmfestival Gent staat in het teken van "De impact van muziek op film". Een vijftiental films dingen naar vier hoofdprijzen. Aan de prijs voor de beste film hangt een bedrag van € 25.000 vast. Wie de winnaar van de prijs voor de beste muziek verdeelt, krijgt € 15.000. Daarnaast is er € 12.500 weggelegd voor de winnaar van de prijs voor het beste scenario. De film met de beste regisseur kan nog altijd op € 5.000 rekenen. Een zelfde bedrag gaat naar de verdeler van de film die de FNAC-publieksprijs in de wacht sleept. De overblijvende euro's worden verdeeld onder de winnaars van de Europese, de Belgische en de Vlaamse kortfilm competities.

Dit jaar worden in de competitie alleen films vertoond die nog hun Benelux-première moeten beleven. Ongeveer zeventig procent zal nog geen verdeler hebben.

"Met deze nieuwe festivalpolitiek willen we de verdeling van kwaliteitsfilms in de Benelux een ruggensteun geven", zegt gedelegeerd-bestuurder Jacques Dubrulle. "Wij zijn ervan overtuigd dat het, op de lange duur, voor een regisseur beter is dat zijn film wordt verdeeld dan dat hij er een eenmalige geldprijs voor krijgt".

Vorig jaar gingen de prijzen naar Aki Kaurismäki voor zijn film The Man Without A Past en naar componist Howard Shore voor de muziek van David Cronenbergs Spider. Rolf De Heer won de scenarioprijs voor The Tracker en Andreas Dresen kreeg de regieprijs voor zijn Halbe Treppe.

De feesteditie van het festival heeft plaats van 7 tot 18 oktober 2003. Opnieuw zal een ruim aanbod uit de wereldcinema in Gent worden vertoond. De grootste aandacht gaat naar de korte en de lange speelfilm maar daarnaast komen er ook documentaires en animatiefilms aan bod. Het festival vertoont films in 16, 35, 70 mm en op Betacam, PAL SP of Digitale-dragers. Ook videoproducties krijgen, weliswaar beperkt, een plaats op het programma.

Films inzenden kan tot 10 augustus 2003. Een visiecassette (VHS Pal/NTSC) of een multiregionale DVD volstaat. Met het liefst daarbij een persboek, copyright vrij fotomateriaal, recensies en een biografie van de regisseur. Een inschrijvingsformulier is pas nodig wanneer het festival de film zelf officieel uitnodigt. Zekerheid daarover krijgt de inzender ongeveer een maand na ontvangst van de visiecassette.

Het Filmfestival Gent is officieel erkend door de Internationale Federatie van verenigingen van filmproducenten (FIAPF) en is lid van de Europese Coördinatie van Filmfestivals. Het festival krijgt de steun van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie Oost-Vlaanderen, de Stad Gent en talrijke privé-partners.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?