10 21 okt. '23

Vele tinten Vlaams in Cannes

Cmg hiccupgrade
Nieuws 17 apr. 2018

Met uitzondering van de competitie is de Vlaamse film dit jaar in alle grote Cannessecties vertegenwoordigd. Een unicum?

Nadat eerder bekend werd dat ‘Girl’ van Lukas Dhont in de prestigieuze Un Certain Regard sectie wordt vertoond, selecteerde de onafhankelijke nevensectie Quinzaine des Réalisateurs ‘Ce magnifique gâteau’ van Emma De Swaef en Marc James Roels en ‘Our Song To War’ van VAF Wildcardlaureate Juanita Onzaga voor haar kortfilmprogramma. In de oudste nevensectie van het festival, de Semaine de la critique’, krijgt de tweede speelfilm van de Brusselse cineast Guillaume Senez, ‘Nos Batailles’ een speciale voorstelling. Bart Van Langendonck is de Vlaamse coproducent van ‘Nos Batailles’. Vlaams acteur Tom Vermeir die eerder schitterde in ‘Belgica’ van Felix Van Groeningen, is tenslotte te zien in ‘Seule à mon mariage’, van Marta Bergman. Haar film krijgt een plaats in het Association for the Distribution of Independent Cinema (ACID) programma.

Beast Animation

‘Ce magnifique gâteau’ is een 44 minuten durende geanimeerde anthologiefilm die zich afspeelt in het koloniale Afrika van de late 19de eeuw. In de in vier hoofdstukken onderverdeelde film komen er vijf personages voor: een pygmee die in een luxehotel werkt, een getroebleerde koning, een mislukte zakenman, een verdwaalde drager en een jonge deserteur. Emma De Swaef en Marc James Roels werkten zes jaar aan hun nieuwe animatiefilm die de opvolger is van ‘Oh Willy’ uit 2011. ‘Oh Willy’ werd op meer dan driehonderd festivals vertoond en haalde er meer dan tachtig filmprijzen binnen. Daaronder de Cartoon d’Or voor de beste Europese korte animatiefilm. Inmiddels perfectioneerden de regisseurs hun bijzondere stop-motion techniek en hun uniek gebruik van wol, vilt en textiel. De opnames duurden acht maanden en vonden plaats in de studio’s van Beast Animation in Mechelen. De belangrijkste stemmen werden ingesproken door Jan Decleir, Gaston Motambe, Wim Willaert, Goua Grovogui, Sebastian Dewaele en Angelo Tijssens. Deze laatste werkte ook mee aan het scenario van ‘Girl’.

Littekens

Met haar afstudeerproject, de experimentele documentaire ‘The Jungle Knows You Better The You Do” won de Columbiaans-Belgische Juanita Onzaga een VAF Wildcard. Haar korte documentaire ‘Our Song To War’ is een voortzetting van de 4 X 7-documentaire ‘Rivier der vergiffenis’ die Onzaga vorig jaar draaide. De film gaat over Bojaya, een plaats in Columbia die de littekens draagt van slavenhandel en extreem geweld. Vandaag nog houden de Afro-Columbiaanse inwoners er vreemde gebruiken op na, zoals het Novenario dodenritueel. Met scherpe blik en knappe beelden vertelt de filmmaakster een verhaal waarin geesten en mensen elkaar ontmoeten om samen te leren hoe het leven er na de oorlog uitziet.

De Quinzaine des Réalisateurs ontstond na de revolutie van Mei ’68 en legt, zoals de naam suggereert, de klemtoon op het belang van de regisseur in het productieproces van een film. Tal van cineasten begonnen in de Quinzaine aan hun internationale carrière, onder hen, om er maar drie te noemen, de gebroeders Dardenne en Martin Scorsese. Die wordt, naar aanleiding van de 50ste editie gehuldigd.

Week van de kritiek

In ‘Nos batailles’ vertelt de Brusselse regisseur Guillaume Senez het aangrijpende verhaal van een man die vecht tegen onrechtvaardigheid op het werk. Als zijn vrouw het huis verlaat, moet hij thuis zijn verantwoordelijkheid opnemen en voor zijn kinderen zorgen. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Romain Dury, Laure Calamy, Lucie Debay e.a. De veelbelovende debuutfilm van Guillaume Senez, ‘Keeper’ ging in wereldpremière op het filmfestival van Locarno.

Roma

‘Seule à mon mariage’ is de eerste fictiefilm van de in Boekerest geboren Marta Bergman. Zij studeerde aan het INSAS en in haar fel opgemerkt documentaire werk heeft ze het over de Roma gemeenschappen in Roemenië. In haar langspeelfilm heeft Bergman het over Pamela, een jonge Roma, die met haar grootmoeder en een baby in een hut leeft. Ze zit verstrikt in tradities en droomt van een vrij leven. Pamela’s tegenspeler heet Bruno en hij is een Belg die via het internet op zoek gaat naar de ware liefde.

Alina Serba die de rol van Pamela vertolkt is zelf een Roma en genoot een acteursopleiding in Boekarest, Londen en New York. Ze engageert zich sterk voor de Roma gemeenschap. Tom Vermeir (Bruno) debuteerde in ‘Belgica’ en draait momenteel de nieuwe reeks ‘De twaalf’. Hij treedt ook op in topreeksen als ‘Salamander’, 'De bende van Jan de Lichte’ en ‘de Dag’.

De ACID nevensectie in Cannes zorgt voor de releaseondersteuning van een veertigtal films in meer dan veertig onafhankelijke zalen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.