10 21 okt. '23

Vanavond: Concert Rota/Fellini

23 okt. 2014

Naar aanleiding van een grote overzichtstentoonstelling in het Caermersklooster wordt tijdens de 41e festivaleditie (14 tot 25 oktober 2014) op diverse manieren aandacht besteed aan het werk van Federico Fellini. Op donderdag 23 oktober vindt daarom in Muziekcentrum De Bijloke het concert ‘Rota/Fellini’ plaats met symfonische muziek uit de films van de regisseur van ‘La Dolce Vita’ en ‘La Strada’, uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

Niemand heeft de wereld van een filmregisseur beter op muziek gezet dan Nino Rota dat deed voor het werk van Federico Fellini, de beroemdste filmmaker die Italië ooit heeft voortgebracht en over wie Film Fest Gent in samenwerking met Caermersklooster een grote overzichtstentoonstelling brengt.

Je hoeft maar de eerste tonen van Rota’s circusachtige deuntjes te horen of ze toveren zo de beeldenslierten van de Italiaanse maestro tevoorschijn: de vrouwen met hun wonderbaarlijke levenslust en gewilligheid, de monsters, reuzen, dwergen, narren, hoeren in alle rangen en standen, de moeder-madonna’s. Vanaf 'Lo Sceicco bianco' in 1952 schreef Rota alle filmmuziek voor Fellini’s films, tot hij in 1979 op 68-jarige leeftijd overleed, niet lang na het voltooien van de soundtrack voor Fellini’s muzikaalste film 'Prova d’Orchestra' (1979).

In het kader van de Fellini-expo brengt Film Fest Gent een uniek Nino Rota-concert. Een eerste deel van het programma is gewijd aan Rota’s composities voor Fellini; in het tweede deel komt Rota’s samenwerking aan bod met Francis Coppola ('The Godfather'), Franco Zeffirelli ('Romeo and Juliet') en Luchino Visconti ('Rocco e i Suoi Fratelli'; 'Il Gattopardo').

Concert ‘Rota/Fellini’
Brussels Philharmonic olv Dirk Brossé
23 oktober 2014
De Bijloke

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.