10 21 okt. '23

Van het RITCS naar Palm Springs

Provence vafnieuws 1
Nieuws 05 jun. 2018
Vier Vlaamse kortfilms krijgen een uitnodiging voor het Palm Springs Shortfest. Een ervan, het RITCS eindwerk ‘Provence’, gaat er in wereldpremière.

Nauwelijks drie maanden nadat ze met grote onderscheiding aan het RITCS afstudeerde, pakt Kato De Boeck haar koffers om in Palm Springs, California de wereldpremière van haar eindwerk ‘Provence’ bij te wonen. Het 24ste Palm Springs International ShortFest dat plaats heeft van 19 tot 25 juni is het grootste van Noord-Amerika en, niet zonder belang voor Kato De Boeck, het is “Oscar-qualifying”. Wie daar wint, komt op de longlist van de Oscarkandidaten. De Boeck’s eindwerk werd geselecteerd uit ongeveer 4000 inzendingen en wordt vertoond in het programma ‘Siblings Stories’.

Vakantie verstoren

Zoals de titel suggereert speelt ‘Provence’ zich af in het Zuiden van Frankrijk. De elfjarige Camille geniet met haar drie jaar oudere broer Tuur en hun kleine broer Basil van een zonnige kampeervakantie. Twee Hollandse tienermeisjes verstoren de relatie tussen Camille en haar broer Tuur. Spelletjes worden niet langer onschuldig en Camille voelt dat de kindertijd stilaan plaats maakt voor een nieuwe levensfase. Zowel bij haar als bij Tuur.

Met ‘Provence’ schetst Kato De Boeck een boeiend en intiem portret van kinderen die plots het vertrouwde zien ontsnappen en nog niet goed raad weten met wat hen te wachten staat. Haar mooi in beeld gebrachte film, munt uit in een trefzekere regie vol aandacht voor welsprekende details. Alleen al haar fijnzinnige acteursleiding is een grote onderscheiding waard.

Val uit paradijs

Het scenario voor ‘Provence’ zocht Kato De Boeck dicht bij zichzelf en ze noemt het dan ook autobiografisch. “Het is het verhaal van hoe ik en mijn grotere broer onze laatste zomer als kind beleefden. Het was een kantelmoment en voor mij een soort val uit een kinderlijk paradijs”, zegt De Boeck die haar kortfilm opdraagt aan haar broer.

Aan ‘Provence’ werkte ze ongeveer twee jaar en ze schreef het scenario in een vakantiehuis in het Zuiden van Frankrijk. Geen overbodige luxe want daardoor zitten de details qua sfeer, kleur en warmte allemaal juist.

Met de selectie voor Palm Springs Shortfest is Kato De Boeck uiteraard dolgelukkig en na de eerste contacten met het festival houdt ze er een goed gevoel aan over. Ze is van plan om zich volledig in de gastvrije festivalsfeer te laten onderdompelen maar is van haar kant vastbesloten om ‘Provence’ er op de kaart te zetten.

Intensiteit

Wat haar het meest boeit in het draaien van film? “Ik vind het fantastisch om van een strikt persoonlijk idee te vertrekken en er daarna een 30-koppige ploeg moet bij halen om dat idee helemaal uit te werken en waar te maken. Mijn plezier zit in de intensiteit waar ik mee werk om een goed eindresultaat te behalen.”

Naast een wereldpremière zijn er nog Noord-Amerikaanse premières voor 'Seascape' en 'Wildebeest'. In ‘Seascape’ wordt het appartement van Hélène’s grootmoeder een plek tussen toekomst en verleden. Hélène repeteert immers voor een nieuwe voorstelling terwijl het appartement wordt leeggehaald. De zee opent dromen en oude verlangens en brengt Hélène en haar grootmoeder dichter bij elkaar. Leni Huyghe regisseerde. ‘Wildebeest’ van Nicolas Keppens en Matthias Phlips haalde al een tiental internationale selecties binnen. Het is een animatiefilm over een koppel dat op groepssafari gaat maar hun reisgenoten kwijtraken. Ze hebben enkel elkaar om te overleven.

Daarnaast wordt in Palm Springs ook ‘Het leven van Esteban’ van Inès Eshun vertoond. De film gaat over een jongen die opgroeit bij zijn alleenstaande moeder en zoekt naar zijn identiteit. In april werd de kortfilm in competitie vertoond op het Tribeca Film Festival in New York waar hij bekroond werd met de Student Visionary Award.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?