10 21 okt. '23

VAF Wildcard winnaars op weg naar Annecy

Yesin bad 3
Nieuws 27 mrt. 2018

De met een VAF Wildcard gedraaide korte animatiefilm ‘Bloeistraat 11’ van Nienke Deutz maakt deel uit van de competitie op het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy (11-16 juni 2018). Een eerdere Wildcard-winnaar uit 2010, Wouter Bongaerts, is met zijn jongste film ‘Panta Rhei’ eveneens geselecteerd voor de competitie.

In ‘Bloeistraat 11’ volgt Nienke Deutz twee meisjes, Wolk en Aap, aan het begin van hun puberteit. Ze groeiden op in dezelfde buurt en zijn al van jongs af aan beste vriendinnen. Ze zouden het liefst één persoon zijn met één lichaam maar hun beginnende puberteit verstoort dat verlangen. In plaats van samen te smelten, groeien ze steeds verder uit elkaar.

Volgens het productiehuis Lunanime wordt het verhaal rondom vriendschap op een mooie, tedere en fragiele manier versterkt door de intrigerende grafische benadering. Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van 2D-animatie met stop-motion. Voor de stop-motion werd een beroep gedaan op de Mechelse studio van BEAST Animation.

‘Bloeistraat 11’ werd gedraaid met de VAF Wildcard die Nienke Deutz in 2013 won voor ‘Eén, twee, drie, piano’, een korte animatiefilm over kinderen die een spel spelen tussen de restanten van een oude fabriekshal.

‘Panta Rhei’ van Wouter Bongaerts vertelt het verhaal van wetenschapper Stefaan die wordt gekweld door water dat genadeloos zijn leven binnen sijpelt. Bongaerts won in 2010 een VAF Wildcard met zijn afstudeerproject ‘Mouse for Sale’ en maakte inmiddels al ‘Mia’, een korte animatiefilm die in 2013 in première ging.

Annemie Degryse van productiehuis Lunanime heeft met ‘Le chat qui pleure’ nog een tweede film in de competitie van Annecy. Hij gaat over de tienjarige Lucas die zeer ongelukkig is met de komst van zijn kleine broer. Dat uit zich in gewelddadig gedrag. Om een drama te voorkomen, brengt Lucas’ moeder hem naar nonkel Daniël die ooit ook een kleine broer had die hij niet kon uitstaan. Op een dag heeft hij die kleine broer in een kuip met water geduwd en is hij verdronken. Maar heeft Daniël zijn lesje geleerd? Lucas denkt in ieder geval dat hij een duivels pact kan sluiten met zijn nonkel om zijn droom waar te maken.

‘Le chat qui pleure’ is een korte, in 2D gedraaide, animatiefilm van Alain Gagnol en Jean-Loup Felicioli die al eerder de lange animatiefilm ‘Van de kat geen kwaad’ en ‘Phantom Boy’ draaiden. De film zal later dit jaar worden vertoond op ARTE France.

De competitie in Annecy bestaat uit een veertigtal films. Er waren in totaal zo’n 3000 inzendingen van over heel de wereld.

meer informatie: www.annecy.org

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.