09 20 okt. '24

VAF pakt uit met Wildcard voor scenario

20161011 filmfest gent 2016 jerroen willems 137
Nieuws 20 jul. 2020
Om afgestudeerde scenaristen de kans te geven zich aan de filmsector bekend te maken komt er dit jaar voor het eerst een VAF Wildcard voor scenario. Tot nog toe was de felbegeerde Wildcard voorbehouden aan afgestudeerde regisseurs. Van Wildcard-winnaar tot gevestigde waarde is, kort samengevat, het traject dat Nathalie Teirlinck, Sahim Omar Kalifa, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Kenneth Mercken, Hans Van Nuffel en Gilles Coulier doorliepen. Zij hebben zich met hun Wildcard realisatie op de kaart gezet.

Vanaf dit jaar kunnen pas afgestudeerde scenaristen meedingen naar een van de VAF Wildcards voor scenario. Met deze Wildcard mag je automatisch deelnemen aan het VAF scenarioatelier. Naast de scenariopremie van 6.000 euro krijg je ook individuele begeleiding en kan je na het atelier ook binnen het normale selectiesysteem van het VAF scenario- of ontwikkelingssteun aanvragen.

Masterdiploma

Je eindwerk kan je inzenden voor de VAF Wildcard-competitie als je dit jaar je masterdiploma behaalde aan een Vlaamse kunsthogeschool en afstudeerde met een scenario voor een speelfilm, live action of animatie. Wie aan een buitenlandse film-of kunsthogeschool met een gelijkwaardige opleiding aan een Vlaamse school afstudeerde, kan eveneens deelnemen.

Groepswerken komen niet in aanmerking en je kan je enkel kandidaat stellen met je afstudeerwerk waarvan je zelf de scenarist bent. Het filmfictieproject moet minimaal 75 minuten duren, een animatiefilmproject 60 minuten. Scenario’s voor kwalitatief TV-drama, soap, sitcom of tv-formatreeks komen niet in aanmerking. Adaptaties zijn enkel toegestaan op werken uit het publiek domein of indien er een akkoord is met de auteur of uitgever van het originele werk

Prijzenpot

Pas afgestudeerde filmmakers schreven vorig jaar 62 films in voor de Wildcardcompetitie die dankzij een prijzenpot van 245.000 euro tot de grootste prijzenpot van het land behoort en als een springplank geldt naar een filmcarrière. De Wildcards worden in principe uitgereikt tijdens de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven.

Contact: An Feyfer Talentontwikkeling Film: afeyfer@vaf.be

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?