10 21 okt. '23

VAF deelt voor 285.000 euro Wildcards uit

Ours
Nieuws 13 dec. 2017
Van de zes winnaars van een VAF Wildcard stelden er drie al hun bekroond werk voor op de 44ste editie van Film Fest Gent. Het zijn fictie-winnaars Hans Vannetelbosch en Michiel Dhont. Daarbij komt Mathijs Poppe die een speciale vertoning kreeg van zijn nu bekroonde documentaire ‘Ours is a Country of Words’.

Voor de 13e VAF Wildcardcompetitie werden in totaal 84 films van pas afgestudeerde filmmakers ingeschreven. Uit de 31 fictiefilms, 27 documentaires, 11 animatiefilms en 15 experimentele films werden door gespecialiseerde jury’s zes winnaars aangeduid. Ze werden bekend gemaakt op de slotavond van Leuven Kort.

De twee Fictie Wildcards gaan naar Hans Vannetelenbosch (LUCA) en Michiel Dhont (KASK) voor respectievelijk ‘Sons of no One’ en ‘Poor Kids’. ‘Sons of no One’ speelt zich af in een gesloten instelling waar een bewaker iemand nogal extreem hard aanpakt. Een opvoedster probeert uit te zoeken wat er gebeurd is. Op Film Fest Gent won de film de publieksprijs voor studentenkortfilms. ‘Poor Kids’ eindigde op de derde plaats in de competitie voor studentenkortfilms en gaat over een schipperszoon die leeft op een internaat voor kinderen met een problematische thuissituatie.

Mathijs Poppe situeert zijn ‘Ours is a Country of Words’ in het beruchte vluchtelingenkamp Shatila waar de bewoners zich, in het jaar 2034, klaar maken om naar Palestina terug te keren. Poppe’s medewinnaar Kinshuk Surjan is afkomstig uit India maar maakte met ‘De Flandrien’ een ontwapenend portret van een zestienjarige West-Vlaamse wielrenner en zijn omgeving. Volgens de jury schetsen beide winnaars “een omgekeerd perspectief en geven een unieke inkijk in een cultuur die niet de hunne is”.

Zander Meykens (RITCS) wint de Wildcard animatie voor ‘XYXX’ over een mannelijke robot die besluit zich om te bouwen naar een vrouwelijke robot in de fabriek waar hij gemaakt is. De jury is vol lof over de doordachte cinematografie en de spitsvondige montage. Voor zijn ‘Carry On’ single screenwerk krijgt Mieriën Coppens (LUCA) de Filmlab Wildcard omdat het een diepmenselijke relevante film is die verstilling kan brengen in de stroom van vreselijke nieuwsbeelden.

De Wildcard winnaars krijgen de kans om een eerste buitenschools project te maken onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF. Die bedraagt in totaal 285.000 euro en dat maakt van de Wildcards de grootste filmprijzen in België.

Tags

VAF

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?