09 20 okt. '24

Uitloop: Yarden 13 okt

P1av19cncg1v79rn0usunk3cj41
Interview 14 okt. 2016
Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met filmgasten, maar ook met onze bezoekers. Wat vond jij van de film die je zonet zag? Vandaag: de uitloop van de zaal bij 'Yarden' van Måns Månsson op 13 oktober.

Lien, Sara, Ivo, Laura, Sam
We hebben deze film gekozen voor een opdracht van de Universiteit, in het kader van Zweedse letterkunde. Het is tof dat je in je eigen stad titels uit dit soort landen kan ontdekken, ookal vatten we de film niet helemaal. De regisseur ontzegt je expres de achtergrondinformatie en motivatie van de personages, daardoor blijf je achteraf een beetje op je honger zitten en voelt het einde voor ons niet af. Visueel en qua acteerprestaties hebben we dan weer helemaal niets te klagen, ookal kenden we geen van de acteurs. We gaan er nog een drinken om het er nog eens over te hebben alvorens we ons verslag voor het Seminarie gaan indienen!

Het contrast dat de regisseur schetst tussen de ongeschoolde arbeiders op de transitzone en de luxewagens waarmee ze werken, had volgens ons nog beter kunnen worden uitgewerkt.

Bert en Femke
Het is de eerste keer dat we naar Film Fest Gent komen, dan hebben we ineens een film te pakken die voor ons niet vanzelfsprekend was. Beeldend en op het vlak van acteerprestaties was het een superfilm, ik heb de indruk dat dit in Scandinavische films meestal zo is. Maar qua verhaallijn laat hij ons nog met wat vragen zitten. Het contrast dat de regisseur schetst tussen de ongeschoolde arbeiders op de transitzone en de luxewagens waarmee ze werken, had volgens ons nog beter kunnen worden uitgewerkt. Daarnaast zijn we het niet eens over het einde van de film: is het nu een happy end of niet? Femke vindt van niet, ik vind van wel. Het hoofdpersonage heeft een job, en kan terug voor zijn zoon zorgen. Dat hij daarvoor allerlei onethische zaken heeft moeten uithalen, is voor mij minder aan de orde. De omstandigheden zijn verre van ideaal, maar het is een basis.

Yarden is nog te zien op 14 oktober en 16 oktober, 14 oktober in aanwezigheid van regisseur Mans Mansson.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?