09 20 okt. '24

Uitloop: What a Wonderful Family - 15 okt

P1av6jn4ks1qlorg55ag3j91sd1
Interview 16 okt. 2016
Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met filmgasten, maar ook met onze bezoekers. Wat vond jij van de film die je zonet zag? Vandaag: de uitloop van de zaal bij 'What a Wonderful Family' van Yôji Yamada op 15 oktober.

Hilde - Gids
“Een verrassende film, dat moet gezegd worden. Ik had nog niet eerder een Japanse film gezien, laat staan zo’n soort genre film. Het is bijna een deurenkomedie: iedereen struikelt over alles, laat dingen vallen en maakt ruzie over stomme dingen. Zelfs het hoofdonderwerp, de echtscheiding tussen grootmoeder en grootvader, wordt lichtvoetig behandeld. Bij ons kom je zoiets in deze vorm in de cinemazalen niet snel tegen. Misschien dat ik daarom wat moeite had me te verplaatsen in de personages, maar dat kan ook aan het verschil in man-vrouw verhoudingen gelegen hebben, dat met name bij de oudere generaties in de film merkbaar was. Voor mij iets te luchtig, maar aan het gelach in de zaal te merken, dachten veel mensen daar anders over.”

Christine - vertaalster
“Het is een film waar je met een open blik moet instappen. Je moet niet rekenen op een standaard komedie zoals je die hier in de cinema zou zien. Het doet soms wat aan als een toneelstuk waarin de acteurs heel erg hun best doen de emoties zo groot mogelijk neer te zetten. Niet per se mijn soort humor, maar in de zaal werd veel gelachen. Over lachen gesproken, meer komedie op het programma zou ik zeker kunnen waarderen.”

Fatima - werkt voor een advocatenkantoor
“Deze film stond op mijn must-see lijstje, omdat het een genre van Japanse films is dat ik nog niet eerder zag. Meestal zie je horror of thrillers op het programma staan, en ik wilde graag eens wat nieuws. De film geeft je een inkijk in het familieleven in Japan, met de verschillende generaties die op elkaars lip in één woning verblijven. Ik vraag me af of komedies daar veel gemaakt worden, want ik had door de slapstickmomenten soms de indruk dat ik naar een toneelstuk aan het kijken was. Maar dat kan ook aan het cultuurverschil liggen. Ik lachte er in ieder geval niet minder om. Er mag wat mij betreft sowieso meer gelachen worden.”

'What a Wonderful Family' is vanmiddag nog te zien om 14:30 uur in Studio Skoop.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?