10 21 okt. '23

Uitloop: The Salesman 18 okt

P1avej5poe1010bt0d34d0q11sk1
Interview 19 okt. 2016
Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met filmgasten, maar ook met onze bezoekers. Wat vond jij van de film die je zonet zag? Vandaag: de uitloop van de zaal bij 'The Salesman' van Asghar Farhadi op 18 oktober in Kinepolis.

Anna
"Echt een mooie, aangrijpende film. Ontroerend ook. Lang geleden dat ik zo’n naturelle en geloofwaardige film heb gezien. We zijn met een groep vriendinnen naar deze film gekomen. Hoe we met zo veel bepalen naar welke film we zullen gaan? De een maakt een shortlist van drie titels op basis van wanneer we allemaal kunnen en de anderen hebben de selectie gemaakt. De knoop was echter snel doorgehakt: naast het feit dat de film gebaseerd is op een toneelstuk van Arthur Miller en dat de regisseur al eens een Oscar in de wacht heeft gesleept, was het verhaal de doorslaggevende factor. Gelukkig geen situatie die voor velen herkenbaar is, maar het zet je wel aan het denken over je eigen thuissituatie, over hoe je daar als koppel mee om zou gaan."

Greta

Wat vond je van de film?
Moeilijk en een beetje vreemd. Ik heb er ook een dubbel gevoel bij maar vond hem alles bij elkaar toch interessant. Het is duidelijk een arthouse film die iets zegt over de Iraanse cultuur. Maar ook dat aspect geeft mij een bevreemdend gevoel. Heb ik het allemaal wel gesnapt zoals de regisseur het heeft bedoeld? Hoe ook, het scenario verliep niet zoals ik het graag had gewild.
Heb je problemen met het einde?
Ja! Ik weet niet of de zieke man uiteindelijk gestorven is. Ik ga er vanuit van wel en dat had ik liever niet gehad. Het klopt volgens mij ook niet met het hele verhaal. Want dan heeft de echtgenoot iets gedaan dat niet mag. (Sorry dat we wat vaag blijven. We willen de toekomstige kijkers het filmplezier niet ontnemen.)
Je kon je niet vereenzelvigen met de personages?
Neen! De reactie van de man die niet naar zijn vrouw luistert en geen aandacht geeft aan wat er in haar omgaat en altijd zijn eigen ding doet, is voor mij niet herkenbaar. Ik heb met interesse naar andere mensen uit een andere cultuur gekeken maar met wraak kan ik me niet identificeren. Ik vrees dus dat ik niet veel uit de film zal meenemen.

De film is nog te zien op 19 en 21 oktober.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?