09 20 okt. '24

Uitloop: Réparer les Vivants 17 okt

P1avbtv3s418j6nqo1710ki1fms1
Interview 18 okt. 2016
Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met filmgasten, maar ook met onze bezoekers. Wat vond jij van de film die je zonet zag? Vandaag: de uitloop van de zaal bij 'Réparer les Vivants' van Katell Quillévéré op 17 oktober in Kinepolis.

Raf en Magda – teamcoach, leerkracht

“Een ingetogen, warmmenselijk gebrachte film, met veel begrip voor het onderwerp gefilmd. Het verhaal belicht de stappen die komen kijken bij een orgaandonatie vanuit het perspectief van de verschillende betrokken partijen. Daarbij zie je duidelijk het proces dat mensen doormaken: een eerste reactie is om het niet te doen, maar er dan toch mee instemmen en later blij te zijn om anderen te hebben geholpen. Je maakt de emoties mee van zowel de kant van de gever als die van de ontvanger. Het feit dat je dit van twee kanten meemaakt, kan meehelpen in de sensibilisering over het onderwerp. Voor mij is het al een uitgemaakte zaak, mijn organen mogen ze hebben.”

Merel – werkzaam in de sector duurzaamheid

“Een zeer aangrijpende film met een actueel onderwerp. Gelukkig voor mij een situatie waar ik nog niet mee te maken heb gehad, maar ik leefde wel mee met de verschillende personages in het verhaal die op basis van toevalligheden nu aan elkaar verbonden zijn. Ik denk dat dat ook de kern van de film is en de les die we er uit kunnen trekken: geniet van het leven, want het kan op elk moment gedaan zijn.”

Laurence - leerkracht Nederlands en Frans

“Deze film is een ode aan het leven. Het drukt je met je neus op de feiten dat je moet profiteren van elke dag. Zoals in de openingsscene. Ik moest daarbij terugdenken aan toen ik jong was, dat het leven vol mogelijkheden was, je ‘s ochtends gewoon kon bepalen iets te gaan doen. Door zo’n opening ben je direct mee met het leven van een van de personages. Zonder dat het heel sentimenteel werd, voelde de film voor mij ook echt aan als een oproep om orgaandonor te worden. Ik heb het er altijd moeilijk mee als mensen daar raar over doen. Als het over een naaste gaat is het gevoelsmatig lastig, maar –en misschien klinkt het wat cru- als ze begraven zijn, zijn ze ook weg. Hopelijk dat deze film nog wat mensen over de streep trekt!”

Réparer les Vivants is nog te zien op 20 oktober om 14:30 uur.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?