09 20 okt. '24

Uitloop: I, Daniel Blake 11 okt

P1aus4plbifb71bcv17g21hgr4n91
Interview 12 okt. 2016
Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met filmgasten, maar ook met onze bezoekers. Wat vond jij van de film die je zonet zag? Vandaag: de uitloop van de zaal bij 'I, Daniel Blake' van Ken Loach op 11 oktober, de openingsavond van Film Fest Gent.

Joris Ockier - Makelaar
“Mijn vader zei altijd: ‘ de goot is nooit ver weg’. Deze film bewijst dat nog maar eens. Een super sterk en aangrijpend thema. De regisseur drukt je in een simpele stijl met de neus op de feiten dat het tegenwoordig echt iedereen kan overkomen. Confronterend, dat zeker, en in contrast met het feest waar we zo naar toe gaan. Het doet je extra waarderen wat je zelf hebt.”

Cynthia Hoste & Sam – Kras VZW
“Het onderwerp van de film is voor ons uit het leven gegrepen. Als ervaringsdeskundigen zijn we verbonden aan Kras VZW, de organisatie die initiatieven over armoede in Gent onder zich verenigt en waar Film Fest Gent online donaties voor verzamelt. Veel ‘nieuwe armen’, zoals Daniel in de film, raken verstrikt in het systeem dat er eigenlijk is om hen te helpen. Je krijgt te maken met diensten en hulp die je zelf niet kiest, en waar ook maar mensen werken die regels moeten volgen. Maar ze weten vaak niet wat voor ellende ze door die rigide regels in stand houden. Je ziet daarom dat, net als in de film, mensen zich wenden tot elkaar. Samen sta je sterker en schep je voorwaarden om dingen op je eigen manier te kunnen blijven doen. Want je mag dan wel weinig hebben, je autonomie is een van de belangrijkste dingen die je kunt bezitten.”


Veel ‘nieuwe armen’, zoals Daniel in de film, raken verstrikt in het systeem dat er eigenlijk is om hen te helpen.

Marian Van Der Weerd & Nils Jennes – Grafisch vormgever / Kinesist
“Hard, ontroerend, actueel…moet je nog meer adjectieven hebben? Een paar momenten in de film kon ik niet met droge ogen aanzien. Persoonlijk heb ik weinig ervaring met de instanties uit de film, behalve die ene keer toen we met mijn familie een sociale huurwoning voor mijn grootmoeder wilde regelen. De administratieve rompslomp die daar bij komt kijken en het onbegrip van bepaalde instanties kan echt stuitend zijn. Toevallig ga ik aanstaande zondag posters plakken voor een Antwerps initiatief tegen armoede. Wist je dat in Antwerpen 1 op 4 mensen onder de armoedegrens leeft? Degoutante cijfers, het komt dus meer voor dan we allemaal denken. En het maakt deze film nog eens extra actueel. Hoe het initiatief heet? 1op4.be. Zeker eens gaan kijken!"

In het kader van de thematiek van de openingsfilm, I, Daniel Blake, worden tijdens Film Fest Gent donaties ingezameld voor Kras VZW. Bij het bestellen van je tickets kan je een extra bijdrage doen die in zijn geheel ten goede komt aan de werking van Kras.

Tags

FFG 2016

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?