09 20 okt. '24

UGent op FilmFest 2019

19 2166 cover
Nieuws 03 okt. 2019
Film Fest Gent en UGent slaan opnieuw de handen in elkaar en bieden een uniek, verdiepend programma aan op de 46e editie van het festival, van 8 tot 18 oktober 2019.

Wetenschapscafé 'Pas op! Een voorzichtige ouder' over opvoeding

Op de speciale editie het Wetenschapscafé wordt de film 'Systemsprenger' aangegrepen om, samen met Helena Sienaert (Arteveldehogeschool) en Lieselot De Wilde (UGent), dieper in te gaan op hoe we onze (klein)kinderen opvoeden. Zijn we te streng... of net niet? Mieke Dumont modereert.

Op dinsdagavond 15 oktober 2019 om 19u45 in Eetcafé Toreke.
Gratis toegang, iedereen welkom! Alle info op www.wetenschapscafe.be

Wil je ook naar 'Systemsprenger' gaan kijken? Klik dan hier voor je tickets

Film Fest UGent Ochtendsessies

Professoren ruilen hun auditorium in voor de cinemazaal in de Film Fest UGent Ochtendsessies, waar ze een film tonen en lesgeven over thema’s die aansluiten bij hun vakgebied. We starten telkens met een korte inleiding, waarna de film getoond wordt. Daarna volgt een nabespreking met Q&A. Wie daarna nog wil napraten, kan dat in het festivalcafé. Studenten die de colleges moeten volgen, mogen gratis binnen, maar iedereen is welkom!

El Espíritu de la Colmena - Víctor Erice (Spanje, 1973)
Lennart Soberon en Jono Van Belle (vakgroep Communicatiewetenschappen, UGent): Metafoor en Mysterie. Films kunnen vaak op veel verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Sommige boodschappen zijn manifest, andere lijken diep begraven raadsels. Aan de hand van contextualisering en modellen rond interpretatie ontwarren we voor de film El Espíritu de la Colmena (1973) de verschillende lagen van betekenis.
Op donderdag 10 oktober 2019 om 10u in Kinepolis Gent.

Viridiana - Luis Buñuel (Spanje/Mexico, 1961)
Professor Daniël Biltereyst (vakgroep Communicatiewetenschappen, UGent). ‘Viridiana' van Luis Buñuel is in menig opzicht een meesterwerk. Niet in het minst door de manier waarop de grootmeester van de surrealistische provocatie het Vaticaan, Franco en zijn gehate regime om de tuin wist te leiden. In zijn inleiding reconstrueert Professor Daniel Biltereyst de controverse rond 'Viridiana', een sleutelfilm in het oeuvre van Buñuel en één van de meest ophefmakende prenten uit de filmgeschiedenis.
Op dinsdag 15 oktober 2019 om 10u in Kinepolis Gent.

All of us – Willem Wallyn (België, 2019)
Professor en Topdokter Tesse Kerre (faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, UGent). De kracht van het woord. Enkele boutades: een arts schrijft pillen voor, een kinesist masseert, een logopedist doet stemoefeningen. Artsen en gezondheidswerkers behandelen patiënten. Maar er is zoveel meer. "De impact van een lach, een schouderklopje, een goed gesprek is zo groot. Zeker in de gezondheidszorg. Het is geen geheim dat we aan de UGent durven denken, durven breder kijken, over de muren en onder de deuren. Het voorleesproject dat momenteel loopt aan de UGent en in het UZ Gent is daar een mooi voorbeeld van". Het voorleesproject is een samenwerking tussen het lezerscollectief, onderzoekers uit verschillende faculteiten van de UGent en het UZ Gent. Hierin wordt de impact van voorlezen aan kankerpatiënten door studenten geneeskunde en gezondheidswetenschappen onderzocht. In de les wordt een overzicht gegeven van reeds gekend is van bibliotherapie, boeken en lezen als deel van behandeling, meer bepaald bij kankerpatiënten en terminale patiënten.
Op donderdag 17 oktober 2019 om 10u in Kinepolis Gent.

Steun het Cancer Research Institute Ghent (CRIG)

Samen met de première van All of Us organiseert Film Fest Gent een inzamelactie* voor het Cancer Research Institute Ghent (CRIG). Eén op de drie mannen en één op de vier vrouwen in België krijgt een kankerdiagnose vóór zijn of haar 75ste verjaardag. Hoewel kankeronderzoekers de voorbije decennia belangrijke successen hebben geboekt, zijn de mechanismen achter het ontstaan van kanker en de ontwikkeling van de ziekte nog niet volledig ontrafeld. Onderzoekers staan nog steeds voor grote uitdagingen in hun zoektocht naar betere en meer gerichte behandelingen. Bij elke online ticketaankoop kan je een donatie doen voor het CRIG, en zo mee de strijd aangaan tegen kanker.

*Deze benefietactie zal doorlopen tot aan de Warmste Week van StuBru in december. Film Fest Gent en UGent zamelen tot dan geld in voor het CRIG.

Ondertiteling door de UGent

De samenwerking tussen Film Fest Gent en de huidige vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie dateert al van 1988. Elk jaar ondertitelen studenten een aantal films die (nog) niet in het Nederlandse taalgebied verdeeld worden en waarvoor (nog) geen Nederlandse ondertitels beschikbaar zijn. In het kader van hun stage projecteren de studenten de ondertitels ook live tijdens de voorstellingen.

Dit jaar staan 21 studenten van de opleiding in voor de ondertiteling van volgende films: Zeroville, The Souvenir, Mr Jones, The Art of Self Defense, Never Grow Old, La Llorona, While at war, Blanco en blanco, Douze Mille, Öndög.

Urgent.fm

Radiozender Urgent.fm zal verslag uitbrengen vanop het filmfestival, met sfeervolle reportages en interviews.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?