10 21 okt. '23

Twee Vlaamse films krijgen wereldpremière in Venetië

P1ap7mcnr61lin2tdgar87n9e61
03 aug. 2016

Twee Vlaamse films, ‘Home’ van Fien Troch en ‘King of the Belgians’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth, gaan in wereldpremière op het 73e Filmfestival van Venetië dat plaats heeft van 31 augustus tot 10 september 2016. Beide films werden geselecteerd voor de sectie “Orrizonti” waar de aandacht gaat naar vernieuwende esthetische tendensen in de filmwereld en waar cineasten worden gesteund die nog niet volledig zijn doorgebroken. Het is uitzonderlijk dat twee Vlaamse producties in deze selectie belanden en het is inmiddels al vijf jaar geleden dat een Vlaamse film, ‘Het vijfde seizoen’ van Brosens en Woodworth, door Venetië werd geselecteerd.

Fien Troch vindt het “een mooie manier en een gedroomde kans om via het filmfestival van Venetië naar buiten te komen met haar film. Het is tevens een perfecte start voor zijn festivalcarrière”. Volgens Jessica Woodworth is het “een hele eer om opnieuw België te mogen vertegenwoordigen. Dit keer met een roadmovie waarin een onwaarschijnlijk Belgisch gezelschap serieus de weg kwijt raakt in de Balkan”.

Na ‘Een ander zijn geluk’, ‘Unspoken’ en ‘Kid’ is ‘Home’ de vierde speelfilm van Fien Troch. In de film volgt ze een groep tieners en de hen omringende volwassenen. Beide groepen sporen anders en begrijpen elkaar niet ten volle. Bij de jongeren is de 17-jarige Kevin een centrale figuur. Hij schiet goed op met zijn neef Sammy en komt zo in contact met John. Een tragische gebeurtenis stelt de vriendschap, de samenhorigheid en het vertrouwen op de proef. Nieuw filmtalent zoals Sebastian Van Dun, Lena Suijkerbuijk, Mistral Guidotti en Loïc Batof matcht perfect met “vaste waarden” als Karlijn Sieleghem, Robbie Cleiren en Kevin Janssens. Fien Troch schreef het scenario samen met Nico Leunen die ook instond voor de montage. Componist Johnny Jewel, die meewerkte aan ‘Bronson’, ‘Drive’ en Ryan Gosling’s debuut ‘Lost River’, zorgde voor de muziek.

In ‘King of the Belgians’ is Nicolas III aan de macht. Terwijl hij op staatsbezoek is in Istanbul dreigt het land uit elkaar te vallen en moet hij onverwijld terugkeren. Een krachtige zonnestorm verstoort echter alle telecommunicatie en luchtverkeer. Dank zij een Britse cineast en een groepje Bulgaarse zangeressen ontsnappen de koning en zijn gezelschap. Het begin van een odyssee doorheen de Balkan waarin de koning het echte leven en zichzelf ontdekt. Peter Van den Begin, Titus De Voogdt, Lucie Debay en Bruno Georis vertolken de hoofdrollen. De film komt op 30 november 2016 in de Belgische zalen. Orrizonti is in Venetië een competitieve sectie en de jury ervan wordt voorgezeten door de gerenommeerde Franse cineast Robert Guédiguian.

Verder staan nog enkele met Vlaanderen gecoproduceerde titels op het Venetiaans programma. ‘Brimstone’, een verhaal van “krachtige vrouwelijkheid en het verzet tegen de aardse wreedheid”, gedraaid door de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven (‘Oorlogswinter’) maakt deel uit van de hoofdcompetitie. Dakota Fanning, Guy Pearce, Kit Harrington en Carice Van Houten vertolken de hoofdrollen. Ook het Filmfestival van Toronto selecteerde de film. Vlaamse coproducent is Nino Lombardo voor Prime Time. Hij produceerde ook ‘Home’ van Fien Troch.

Ten slotte krijgt ‘Coffee’ van Cristiano Bortone met o.a. Koen De Bouw en Charlotte De Bruyne, een speciale vertoning in de sectie “Venice Days”.

La Biennale di Venezia
31 augustus - 10 september

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.