10 21 okt. '23

Twee late entries op 44e Film Fest Gent: ‘The Shape of Water’ en ‘I, Tonya’

P1br1rkc8e16qt1q627971dlb1l9b1
Nieuws 27 sep. 2017

Met Gouden Leeuw-winnaar ‘The Shape of Water’ van Guillermo del Toro en de Europese première van ‘I, Tonya’, Craig Gillespie’s biopic over kunstschaatsster Tonya Harding, worden twee titels toegevoegd aan het programma van de 44e editie van Film Fest Gent, dat vorige week bekendgemaakt werd. Beide speelfilms maken deel uit van de sectie Galas & Specials.

Guillermo del Toro levert met ‘The Shape of Water’ een horrorsprookje af, gesitueerd in het Amerika van begin de jaren zestig terwijl de Koude Oorlog op de achtergrond sluimert. Sally Hawkins (‘Happy-Go-Lucky’) speelt Elisa, een eenzame vrouw die gevangen zit in haar geïsoleerde leven. Dat verandert drastisch wanneer ze samen met haar collega Zelda een geheim experiment ontdekt in het uiterst beveiligde overheidslaboratorium waar ze beiden werken.

Naast Hawkins zijn ook rollen weggelegd voor onder andere Oscarwinnares Octavia Spencer, Michael Shannon en Richard Jenkins. Del Toro kaapte met ‘The Shape of Water’ tijdens de Biënnale van Venetië begin deze maand de Gouden Leeuw voor Beste Film, de hoofdprijs van het festival, weg.

Artistiek directeur Patrick Duynslaegher: “We hadden al de Gouden Palm (‘The Square’ van Ruben Östlund) en de Gouden Beer (‘On Body and Soul’ van Ildikó Enyedi) op het programma. Nu we er ook de Gouden Leeuw-winnaar ‘The Shape of Water’ van Guillermo del Toro aan kunnen toevoegen, vertonen we voor het eerst in de geschiedenis van het festival de winnaars van Cannes, Berlijn én Venetië, de drie grootste Europese filmfestivals.”

Naast 'The Shape of Water' pakt Film Fest Gent ook uit met de Europese première van ‘I, Tonya’, een donkere komedie over een van de grootste sportschandalen in de Verenigde Staten. Margot Robbie (‘The Wolf of Wall Street’) is Tonya Harding, een van ’s werelds beste kunstschaatssters. Haar weg naar de top komt abrupt ten eind wanneer ze in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 1994 in opspraak komt omdat haar entourage – en mogelijks ook zij zelf – betrokken blijkt te zijn bij een brutale aanval op haar grote rivale Nancy Kerrigan.

Dit op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal, geregisseerd door Craig Gillespie (‘Lars and the Real Girl’), werd tijdens het jongste filmfestival van Toronto door het publiek naar de tweede plaats voor de publieksprijs gestemd. De fotografie van de film was in handen van landgenoot Nicolas Karakatsanis, de vaste cinematograaf van Michaël R. Roskam.

‘The Shape of Water’ wordt op 18 oktober om 20:00 vertoond in Vooruit; 21th Century Fox brengt de film op 31 januari 2018 uit in de Belgische zalen.

‘I, Tonya’ gaat op 20 oktober om 20:00 in première in Kinepolis; de film wordt later in de Belgische zalen uitgebracht door The Searchers.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.