10 21 okt. '23

Twee internationale prijzen voor 'Lucifer' in één week

P19rpbfatgqimb6q1ka61opvaea1
03 aug. 2015

Gust Van den Berghe heeft met zijn speelfilm 'Lucifer' afgelopen weekend de Grote Prijs van de Jury gewonnen op het Internationaal Filmfestival New Horizons in Polen. Een week geleden won de film ook al de Prijs voor Beste Speelfilm op het Internationaal Filmfestival van Guanajuato in Mexico.

Regisseur Gust Van den Berghe nam de Grote Prijs van de Jury, de hoofdprijs van het festival, dit weekend persoonlijk in ontvangst tijdens de slotceremonie van New Horizons, een van de grootste filmfestivals in Polen. "Het is altijd hartverwarmend te zien dat je werk en dat van de hele ploeg op zo'n groot internationaal draagvlak erkend wordt”, reageert Gust Van den Berghe “Het bewijst dat de films die we maken hun plek hebben, dat cinema leeft en mensen nog steeds open staan voor films die niet altijd op een even conventionele manier verteld worden."

De prijs in Polen is de vierde internationale onderscheiding voor 'Lucifer' dat eerder al gelauwerd werd in Tallinn en Parijs en een week geleden bovendien nog bekroond werd als Beste Speelfilm in Mexico. Daar loofde de jury de poëzie die de film uitstraalt, de sterke acteursregie en de vernieuwende esthetiek en vorm van de film, die deels met een speciale lens – Tondoscope – opgenomen werd.

Het derde deel in Van den Berghes triptiek - waartoe ook 'En waar de sterre bleef stille staan' en 'Blue Bird' behoren – beleefde in oktober vorig jaar zijn wereldpremière op het filmfestival van Rome. Naast de vertoning van 'Lucifer' op de 41e editie van Film Fest Gent, werd de film al vertoond op 25 festivals, met selecties voor o.a. Valladolid Filmfestival, Festival du Nouveau Cinéma in Montréal, het Göteborg Film Festival, het Tribeca Film Festival in New York, Filmfest München en het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary.

Tomas Leyers produceerde 'Lucifer' voor Minds Meet ('Violet', 'I’m the same I’m an other') en kon daarbij rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.