09 20 okt. '24

Tussenstand: gouden kalveren op het festival

08 okt. 2007
Drukke restaurants en discussiërende koppels, elkaar overtreffende beltunes en voorbijrazende auto's. Het leven zit vol geluiden, maar vooral lawaai. De zeventienjarige Isaac lijkt stilte te vinden in de geborgenheid van zijn eigen kamer en in de rust van andermans huizen. Zijn ouders zijn gescheiden, maar herstellen het contact wanneer moeder Roos de sociale isolatie van hun zoon begint op te merken.
Tussenstand is een Nederlandse film uit de sectie World Cinema. Regisseuse Mijke de Jong maakte eerder al het bekroonde Bluebird, een televisiefilm over pesterijen op school. Ook in haar nieuwe film staat een jongere centraal, al is Isaac vooral de aanleiding om de relatie tussen Roos en Martin te belichten. Wanneer het gescheiden koppel elkaar in een restaurant ontmoet om te praten over Isaac, ontaardt het gesprek gauw in een mijnenveld van woorden. De wonden van vroeger is de tussenstand van nu. De details, de kleine trekjes, de bijna onzichtbare wrevel verraden dat beiden elkaar nog zoveel te vertellen hebben. Toch blijven ze steken in persoonlijke aanvallen en defensief cynisme. Mijke de Jong wisselt de drukke, lawaaierige scènes van Roos en Martin af met serene, atmosferische beelden van Isaac. Uit die combinatie ontstaat het idee dat zoon Isaac het symptoom is van zijn ouders. Zijn stilzwijgen is het oorverdovende antwoord op de verbale sneltrein van zijn omgeving. Tussenstand won eerder dit jaar enkele prestigieuze Gouden Kalveren, de jaarlijkse filmprijzen in Nederland. Zo kreeg Mijke de Jong de prijs voor beste regie en beste geluid. Ook hoofdactrice en NTGent-ster Elsie de Brauw kreeg een welverdiend beeldje. Tussenstand is dan ook een film om stil van te worden. Tussenstand: Woensdag 17/10 om 20u in Kinepolis 10 (en niet in zaal 7, zoals aangegeven) Vrijdag 19/10 om 14u30 in Kinepolis 1 Zaterdag 20/10 om 17u30 in Kinepolis 4

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?