09 20 okt. '24

Topcomponisten op Great British Film Music Concert

24 jun. 2015
George Fenton ontvangt een Lifetime Achievement Award en zal samen met Michael Nyman, Patrick Doyle, Stephen Warbeck en Craig Armstrong het concert bijwonen dat plaats zal vinden op 22 oktober in Muziekcentrum De Bijloke Gent, en dit ter gelegenheid van de Focus op British Cinema op het 42e Film Fest Gent (13 tot 24 oktober 2015).

Het jaarlijkse filmmuziekconcert in Muziekcentrum De Bijloke kleurt Brits. Het concert Great British Film Music biedt een bloemlezing uit het werk van de grote klassieke en hedendaagse Britse filmcomponisten die een blijvende bijdrage hebben geleverd aan de uitstraling en populariteit van cinema uit de U.K. Vijf gerenommeerde componisten wonen de uitvoering bij van enkele van hun beroemdste composities.

Van George Fenton valt uiteraard muziek te horen uit de films van Ken Loach, een regisseur met wie hij al een lange creatieve samenwerking heeft. Fenton die in de loop van een 45-jarige carrière ook veelvuldig samenwerkte met Stephen Frears (‘Dangerous Liaisons’, ‘Mary Reilly’), Neil Jordan (‘The Company of Wolves’, ‘High Spirits’) en Richard Attenborough (‘Gandhi’, ‘Cry Freedom’), zal op het Great British Film Music concert ook een Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre ontvangen.

Wie Michael Nyman zegt denkt meteen aan de glorieperiode van Peter Greenaway, uit wiens films de obsederende repetitieve muziek uit ‘The Draughtsman’s Contract’ en ‘Drowning by Numbers’ op het programma staat, alsook het hypnotiserend pianothema uit Neil Jordans Graham Greene-verfilming ‘The End of the Affair’. In het werk van Patrick Doyle wordt vanzelfsprekend geplukt uit de Shakespeare-verfilmingen van zijn huisregisseur Kenneth Branagh (‘Much Ado About Nothing’). (Zoals in een vroeger persbericht al aangekondigd ontvangt ook Patrick Doyle een Lifetime Achievement Award, maar dan op het World Soundtrack Awards Ceremony & Concert op zaterdag 24 oktober).
De Bard komt ook aan bod dankzij Stephen Warbecks wondermooie score voor ‘Shakespeare in Love’.

Craig Armstrong zal de première bijwonen van een concertuitvoering uit Thomas Vinterbergs Thomas Hardy-bewerking ‘Far from the Madding Crowd’, met nationale trots Matthias Schoenaerts in een van de hoofdrollen. Een andere concertpremière is de score van Alex Heffes voor ‘The Program’, de nieuwste film van Stephen Frears over gevallen wieleridool Lance Armstrong. (Heffes’ aanwezigheid op het festival moet nog bevestigd worden).

Naast deze hedendaagse Britse filmcomponisten, wordt ook werk uitgevoerd van klassieke componisten als Ralph Vaughan Williams, William Walton en van legendarische Britse componisten uit de jaren zestig en zeventig: John Barry (‘The Ipcress File’ en ‘The Knack’), Richard Rodney Bennett (‘Murder on the Orient Express’), Ron Goodwin (‘Where Eagles Dare’) en John Dankworth (‘Modesty Blaise’).

Artistiek directeur Patrick Duynslaegher: ‘Dat zoveel componisten naar Gent afzakken voor het concert Great British Film Music, bewijst hun waardering voor de consistente aandacht die Film Fest Gent schenkt aan het werk van de lange tijd meest ondergewaardeerde creatieve medewerkers bij het filmproces.’

GREAT BRITISH FILM MUSIC CONCERT

Donderdag 22 oktober 2015 in Muziekcentrum De Bijloke in Gent.
Muziek zal uitgevoerd worden door Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé.
Tickets kan je vinden via deze link.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?