09 20 okt. '24

Tom Tykwer, Paul Verhoeven en Darren Aronofsky te gast op Filmfestival Gent

10 okt. 2006
Het Filmfestival Gent kondigt met trots de komst van volgende gasten aan op de 33ste editie van het festival: Tom Tykwer die op 11 oktober de festivalcompetitie opent met Perfume: The Story of a Murderer, Paul Verhoeven, regisseur van de slotfilm Zwartboek en Darren Aronofsky, een van Hollywoods origineelste cineasten die in Gent The Fountain komt voorstellen. Zij vervolledigen de gastenlijst die met meer dan 150 namen een brede waaier van filmtalent naar Gent brengt.

De gastendienst van het festival slaagde er dit jaar in om een recordaantal filmtalent naar Gent te halen, een bewijs dat het Filmfestival Gent aan internationale erkenning wint. Als kers op de taart wist het festival Tom Tykwer te strikken, regisseur van de officiële openingsfilm van de competitie Perfume: The Story of A Murderer. De film, naar de bestseller van Patrick Süskind, is in Duitsland een monstersucces en lokte in het openingsweekend meer dan 1 miljoen filmliefhebbers naar de bioscoopzalen waardoor de film kon wedijveren met blockbusters als Pirates of the Caribbean en The Da Vinci Code. Eerder liet Tykwer zich al opmerken met Lola Rennt en Heaven. Ook regisseur Darren Aronofsky komt een film in competitie voorstellen: The Fountain. Met films als Pi en Requiem for a Dream is Aronofsky uitgegroeid tot een van Hollywoods origineelste cineasten. Zijn jongste film The Fountain bevestigt alleen maar zijn faam. Andere aanwezige regisseurs van competitiefilms zijn: Tony Gatlif (Transylvania), Henri Colomer (Nocturnes), Aku Louhimies (Frozen City), Manuel Huerga (Salvador), Swel & Imad Noury (Heaven's Doors). Het Filmfestival Gent is ook verheugd dat de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven (Basic Instinct, Robocop, Total Recall, Starship Troopers) in Gent aanwezig zal zijn bij de vertoning van de slotfilm Zwartboek. De omstreden film, met een budget van 16 miljoen euro, betekent voor Verhoeven een terugkeer naar Nederland sinds meer dan twintig jaar Naast Tom Tykwer, Paul Verhoeven en Darren Aronofsky, telt de gastenlijst nog veel meer interessante namen. Zo zal de wereldtop onder de filmmuziekcomponisten op 14 oktober afzakken naar de uitreiking van de World Soundtrack Awards. Hebben hun komst reeds bevestigd: John Powell (genomineerd voor Ice Age: The Meltdown), Alberto Iglesias (genomineerd voor The Constant Gardener), Oscarwinnaar Gustavo Santaolalla (genomineerd voor Brokeback Mountain), Dario Marianelli (genomineerd voor Pride & Prejudice) en vele anderen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?