10 21 okt. '23

Tips voor de filmliefhebber op Gent Jazz

P1bk782dlocu91qs9blb12o7gg91
Nieuws 04 jul. 2017

De tijd van de festivals is opnieuw aangebroken en Gent mag weer enkele pareltjes verwelkomen, zoals het jaarlijkse jazzfestival Gent Jazz. Dit jaar gaat het festival door van 6 tot 15 juli en komen er heel wat Film Fest-favorieten langs: Live Track Cinema-alumni STUFF. en STADT sieren het hoofdpodium, net als gewezen Film Fest @ Vooruit-act Hiele. Voor het vrouwelijke geweld zorgen avant-gardist en griezelfilmfan Jenny Hval en zangeres/actrice/David Lynch’ bestie Chrysta Bell.

STUFF. en STADT, twee buiten de lijntjes kleurende Gentse bands die de laatste jaren op handen gedragen worden, kwamen al langs voor Live Track Cinema. STADT debuteerde in 2013 met het geweldig goed onthaalde ‘Kind of Diversion’ en ook het in 2015 gereleasete ‘Escalators’ was een groot succes. Het gevoel voor humor dat prominent aanwezig is in hun muziek, keerde terug in hun filmkeuze voor Live Track Cinema: John Carpenters debuutfilm Dark Star (1974), volgens Patrick Duynslaegher “een liefdevolle pastiche van het SF-genre en een van de grappigste ruimtereizen die ooit zal gezien hebben”. STADT is te zien op de Main Stage om 16u30 op vrijdag 14/07.

Ook STUFF. trakteerde ons al op een Live Track Cinema. Met hun roots in de nachtelijke jamsessies van de White Cat, koos de band uiteraard voor een geïmproviseerde soundtrack. Hun filmkeuze viel op 'A Page of Madness', een Japanse stille film uit 1926. STUFF. is te zien op de Main Stage om 20u30 op donderdag 13/07.

Ook Hiele is bij Film Fest Gent geen onbekende. In 2015 maakte hij nog deel uit van de Film Fest Gent-events in Vooruit. Verder maakt dit Antwerps elektronica-wonderkind ook bijzonder leuke plaatjes en ontlokte zelfs vergelijkingen met Aphex Twin. Dat zijn muziek vaak filmisch is, blijkt nog maar eens uit zijn recentste release Saints (OST) (2016), de soundtrack voor de gelijknamige film van Dieter Deswarte. Tijdens Gent Jazz 2017 gaat Roman Hiele een samenwerking aan met Hoera., de winnaar van de Jong Jazztalent Gent prijs. Deze verzameling Belgisch talent is te zien op de Main Stage om 16u30 op donderdag 13/07.

Fans van Brian De Palma’s 'Carrie' komen dan weer volledig aan hun trekken bij Jenny Hval. Deze Noorse muzikale duizendpoot maakte dit jaar immers een conceptalbum rond horrorfilms van de jaren ’70, vampieren en menstruatiebloed. En ja, Blood Bitch is elk beetje zo geweldig als het klinkt. Jenny Hval is te zien op de Main Stage om 18u30 op vrijdag 14/07.

In deze lijst vol filmgerelateerde Gent Jazz-aanraders mag Chrysta Bell uiteraard niet ontbreken. De Texaanse zangeres werd vooral bekend door haar samenwerking met regisseur David Lynch, die haar voorlopig al twee albums opleverde: This Train (2011) en Somewhere in The Nowhere (2016). In 2017 kwam ze met haar eerste soloalbum, We Dissolve, aanzetten. Bovendien maakte Bell haar acteerdebuut in 'Twin Peaks: The Return' als FBI Agent Tammy Preston, het nieuwe protegé van Gordon Cole, een rol gespeeld door Lynch. Of hoe kunst het leven imiteert. Chrysta Bell is te zien op de Main Stage om 18u30 op zaterdag 15/07.

Uitverkocht denk je? Er zijn nog tickets te verkrijgen! De volledige programmatie vind je hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.