09 20 okt. '24

'THIS IS ENGLAND' aangekocht voor distributie in België

07 dec. 2007
Competitiefilm This Is England werd zopas aangekocht door de Benelux filmverdeler A-Film voor een release in België en Nederland. De film liep tijdens het afgelopen Filmfestival Gent in competitie en streed mee voor de Xplore Award van de jongerenjury. In de publieksenquête werd het de best scorende niet-gedistribueerde film van het festival. Op 20 februari 2008 komt deze ijzersterke film nu dus (terecht) ook in gewone roulatie.
Het verhaal is gesitueerd in 1983 en is grotendeels gebaseerd op Shane Meadows' eigen ervaringen als kind. De 12-jarige Shaun woont met zijn labiele moeder in een grauw kuststadje. Zijn vader is gesneuveld in de Falklandoorlog. Op school wordt hij gepest omdat hij broeken met wijde pijpen draagt. Op een dag, bij het begin van de zomervakantie, ontmoet hij een groepje skinheads, die, tegen alle verwachtingen in, heel vriendelijk zijn en hem onder hun hoede nemen. Bij hen voelt hij zich thuis; hij kijkt op naar Woody, Milky en de rest van de bende en wordt al vlug een van hen. Maar alles verandert als Combo, een oudere, openlijk racistische skinhead, terugkeert uit de gevangenis. Zijn extreemrechtse ideeën - hij is een fervent aanhanger van het National Front - doen de bende splitsen. Shaun ziet Combo als een surrogaatvader en kiest zijn kant. Maar dan loopt de situatie uit de hand... Eerder won This is England verschillende prijzen op de British Independent Film Awards, namelijk die voor beste film en voor meest veelbelovende nieuwkomer, Thomas Turgoose. Het beste van de Britse filmproductie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?