09 20 okt. '24

The Visitor openingsfilm 35ste Filmfestival Gent

11 sep. 2008
De 35ste editie van het Filmfestival Gent opent op 7 oktober met The Visitor van Tom McCarthy. Het is een bijzonder warme, humane en soms ontroerende film die de immigratiepolitiek van de Verenigde Staten kritisch bekijkt. Het volledige programma van het festival wordt op 24 september bekendgemaakt.
The Visitor is nog maar de tweede film van regisseur Tom McCarthy die vooral bekend staat als acteur uit The Wire. De film gaat over Walter Vale (Richard Jenkins), een professor economie aan de universiteit van Connecticut, die na de dood van zijn vrouw geen echt doel meer in zijn leven heeft. Als hij naar New York moet gaan voor een conferentie over globalisering, ontdekt hij dat er een jong koppeltje ingetrokken is in zijn appartement in Manhattan, waar hij nog zelden komt. Tarek (Haaz Sleiman), een Syriër, woont er met zijn Senegalese vriendin Zainab (Danai Gurira). Hij speelt djembé in een jazzorkestje, zij verkoopt haar zelfgemaakte juwelen. Aanvankelijk wil Walter hen uit zijn appartement zetten, maar als hij merkt dat ze illegaal in het land zijn en niet weten waarheen laat hij hen blijven tot ze iets anders hebben gevonden. Het festival koos voor The Visitor omdat de film op een bevattelijke en indringende wijze de immigratieproblematiek aankaart en nuanceert. Het is bovendien een echte festivalfilm die aandacht heeft voor acteursregie, over een sterk scenario beschikt en op een oprechte manier weet te ontroeren. Ook de schitterende filmmuziek van de Poolse componist Jan A.P Kaczmarek past perfect bij het muziekthema van het festival. De openingsfilm van het 35ste Filmfestival Gent vindt plaats in Kinepolis Gent en zal bijgewoond worden door acteurs Haaz Sleiman en Danai Gurira. Tegelijkertijd met de opening in Kinepolis start het festivalluik Almost Cinema in Vooruit met de vertoning van Young@Heart. Deze documentaire volgt het Young@Heart koor uit Northampton, Massachussets, waarvan de gemiddelde leeftijd 80 jaar bedraagt. Niets bijzonders denkt u, maar op hun repertoire staan nummers van Ramones, The Clash, Sonic Youth en Radiohead. Met humor en tederheid schetst de Britse documentairemaker Stephen Walker een aangrijpend portret van een generatie die zelden het filmscherm haalt. Het volledige programma van het 35ste Filmfestival Gent wordt op 24 september bekendgemaakt. Ticketverkoop start op 25 september via www.filmfestival.be en op 27 september via de festivalkassa's in Fnac Gent en Vooruit.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?