10 21 okt. '23

'The Tribe' van Myroslav Slaboshpytskiy mag de Explore Award in ontvangst nemen!

P1950k2tmilf515eq10nvb89lao1
24 okt. 2014

Naast de internationale jury is er de vijfkoppige Explore Zone jury, samengesteld uit jongeren tussen 18 en 26 jaar. Zij volgden het Explore Zone parcours, een selectie films voor en door jongeren. Aan het einde van de rit reikt de jury de Explore Award uit aan 'The Tribe', waarmee de film een gratis mediacampagne krijgt in De Morgen en op Studio Brussel. Zo krijgt de winnende film een duwtje in de rug bij de release.

Voor liefde en haat is geen vertaling nodig en dus draaide Myroslav Slaboshpytskiy zijn eerste langspeelfilm integraal in gebarentaal. Zonder dialoog en zonder ondertitels. De setting is een kostschool voor doven waar nieuweling Sergey terechtkomt in een brutale wereld van georganiseerde misdaad. Van het sentiment dat men normaal gezien kan verwachten bij dit soort drama is in 'The Tribe' geen spoor te bekennen. De cast bestaat volledig uit non-professionals die zulke intens fysieke acteerprestaties neerzetten dat het ontbreken van klassieke dialoog de spanning alleen maar verder ten top drijft. 'The Tribe' is een gedurfd filmisch experiment waar niet in gesproken wordt maar dat desalniettemin nog lang over de tongen zal gaan.

De Explore Zone Jury aan het woord over 'The Tribe'

De film die dit jaar de Explore Zone Award verdient is een compromisloze film.
Wars van elk economisch perspectief, weigert deze film de schoonheid van cinemate verraden, maar geeft haar een paar rake klappen in het gezicht. Schoonheid is een vermomming van het verval en 'The Tribe' weet het verval van het omhooggevallen dier dat mens heet te omcirkelen in een tegendraadse choreografie van geweld, prostitutie, een abortus en de eenzaamheid waartoe wij allemaal veroordeeld zijn. 'The Tribe' is een frustrerende film. U zal hen haten of verafschuwen. Zij die deze hellentocht uitzitten, zullen alle hoop laten varen, maar paradoxalewijs moeten we hoop halen uit het feit dat een omhooggevallen beest als de mens hiertoe in staat is. 'The Tribe' is zonder meer een meesterwerk. Meer onsterfelijkheid is de mens niet gegund.

Daarbij kregen de films 'That Lovely Girl' en 'Reality' een eervolle vermelding

De Explore Zone aan het woord over de actrice Mayaan Turjeman in 'That Lovely Girl'

Mayaan Turjeman zet een onwaarschijnlijk krachtige vertolking neer. De pijnlijke waarachtigheid waarmee ze haar debuutrol naar het witte doek vertaalt, heeft ons omvergeblazen en kan niemand onberoerd laten.

De Explore Zone aan het woord over 'Reality'

De eervolle vermelding gaat naar een absurde surrealistische prent die het medium film binnenstebuiten draait en door middel van een clever scenario het publiek een zeldzame kijkervaring serveert.

Aansluitend op de prijsuitreikingceremonie werd ‘White Bird in a Blizzard’ vertoond.

Vanavond (24/10) wordt 'The Tribe' nog twee keer vertoond:

24 oktober om 17:30 in Sphinx 1
Bestel je tickets hier

24 oktober om 20:00 in Sphinx 2
Bestel je tickets hier

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.