09 20 okt. '24

The Fifth Estate opent 40e Film Fest Gent

P184jd29o3esf19cdlreuj81ku92
16 sep. 2013
De 40e editie van Film Fest Gent opent op dinsdag 8 oktober met de meeslepende onderzoeksthriller The Fifth Estate van Bill Condon met de Britse acteur Benedict Cumberbatch in de rol van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Diezelfde avond is de film voor het grote publiek te zien in de Capitole in Gent. Tickets

'The Fifth Estate' handelt over de omstreden website Wikileaks waarop informatie over overheidsinstellingen en bedrijven gelekt wordt, waarmee zogenaamde klokkenluiders anoniem mistoestanden aanklagen.

Regisseur van 'The Fifth Estate' is Bill Condon, die eerder de met een Oscar bekroonde film 'Gods and Monsters' maakte, alsook 'Kinsey' en twee 'Twilight'-films. De Duitse acteur Daniel Brühl ('Goodbye Lenin', 'Inglorious Basterds') speelt Daniel Domscheit-Berg, de voormalige rechterhand van Assange door wiens ogen we de geschiedenis van WikiLeaks zien.

Andere rollen zijn weggelegd voor Carice van Houten als een IJslands parlementslid dat optreedt als woordvoerder van de omstreden internetactivist. Laura Linney en Stanley Tucci vertolken Amerikaanse regeringsfunctionarissen. In bijrollen zien we ook Anthony Mackie, Alicia Vikander, David Thewlis, Dan Stevens en Moritz Bleibtreu. De muziek werd gecomponeerd door Carter Burwell, de vaste componist van Joel en Ethan Coen.

Benedict Cumberbatch ('Parade’s End', 'Sherlock', 'Star Trek: Into Darkness') werd door de internationale pers unaniem geloofd voor zijn vertolking van Julian Assange. Volgens The Daily Telegraph gaat het om "geïnspireerde casting en trakteert hij ons op een technisch ingenieuze vertolking en wellicht ook de pittigste in zijn carrière. Terwijl veel biopics zich tevreden stellen met een redelijke imitatie of een simpele karikatuur, grijpt Cumberbatch de kans om tegelijk een meteen herkenbare én een psychologische goed uitgewerkte Assange neer te zetten."

"Film Fest Gent heeft meerdere goede redenen om zijn feestelijke editie met 'The Fifth Estate' te openen," aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

"Het gaat om een hoogst actuele thriller over een controversiële figuur die de publieke opinie beroert. 'The Fifth Estate' is een film die reflecteert over eigentijdse thema’s die stevige polemieken uitlokken: klokkenluiders , internetactivisme, informatielekken, overheidscensuur, staatsveiligheid, virtuele spionage."

"Er is ook de bejubelde vertolking van Benedict Cumberbatch, een acteur wiens carrière Film Fest Gent op de voet volgt, van de openingsfilm twee jaar geleden met 'Tinker, Tailor, Soldier Spy' tot de prestigieuze miniseries 'Parade’s End' die vorig jaar op het festival in première ging."

"Ook meegenomen is dat 'The Fifth Estate', een film over cyberspionage, naadloos aansluit bij een van de thema’s in het festivalprogramma dit jaar: American Paranoia. En last but not least is er de verankering met de stad Gent."

Dit DreamWorks Pictures project werd ondersteund door de Belgische tax shelter en werd gedurende 39 dagen in het grootste geheim op locatie in België gefilmd. De filmploeg streek onder meer neer in Brussel, Antwerpen, Luik, Hoeilaart, Sint-Niklaas en Gent. Gent stond model voor diverse Britse locaties, zo werd er onder meer gefilmd in het voormalige Wintercircus aan de Lammerstraat.

'The Fifth Estate' is een productie van DreamWorks Pictures en Reliance Entertainment ism Participant Media. De Vlaamse producente Hilde De Laere van 'De Zaak Alzheimer' en 'Loft', is een van de coproducers. De film wordt in de Benelux verdeeld door Entertainment One. De release van de film in België is 4 december 2013.

Officiële website: www.thefifthestatemovie.com.


Het 40 Filmfestival Gent loopt van 8 tot en met 19 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Capitole, Bijloke, KASKcinema, Caermersklooster en 't Kuipke. Tickets en info op www.filmfestival.be.


Info & tickets voor de publieksvoorstelling in Capitole: www.filmfestival.be

Tickets

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?