10 21 okt. '23

'The Favourite' breekt Europees filmprijzenrecord

Yorgos lanthimos
Nieuws 10 dec. 2019

Niet alleen voor maar ook tijdens de uitreiking van de European Film Awards maakte ‘The Favourite’ zijn favoriet-titel waar want de film van Yorgos Lanthimos won niet minder dan acht awards. Een record.

Op de in Berlijn gehouden 32ste uitreiking van de Europese filmprijzen won ‘The Favourite’ zowel de prijs voor de beste film als die voor de beste komedie. Yorgos Lanthimos kreeg de prijs voor de beste regisseur en Olivia Colman die voor de beste actrice.

Met de toekenning van deze vier hoofdprijzen bewijzen de 3.600 leden van de Europese Film Academie dat ze over een goed geheugen beschikken want ‘The Favourite’ kwam al in 2018 in de zalen. Nog voor de Berlijnse ceremonie had een speciale jury de film al vier prijzen, cinematografie, montage, costume design en hair & make-up toegekend.

Wie de uitreiking van de prijzen onder andere via de livestream van Film Fest Gent volgde, zal opgemerkt hebben dat zowel Lanthimos als Colman verstek gaven in Berlijn. Ze waren niet de enige afwezige onder de prijswinnaars en dat zorgde her en der voor wat wrevel. Met Yorgos Lanthimos komt in ieder geval een cultregisseur op het palmares van de Europese filmprijzen.

Actueel

De actualiteitswaarde ervan werd een beetje gered door de bekroning van ‘Les Misérables’, de straffe debuutfilm van Ladj Ly als Europese ontdekking van 2019.

‘For Sama’, een aangrijpend verslag van het leven in een belegerd Aleppo, won de prijs voor de beste documentaire. Voor Waad Al-Kateab is ‘For Sama’ meer dan een film, het is een document over haar leven en bestemd voor haar dochter Sama.

Met de bekroning van ‘Bunuel in the Labyrinth of the Turtles’ als beste Europese animatiefilm greep de European Film Academy terug naar een film over de beginjaren van de iconisch geworden Luis Bunuel. Na het succes van ‘L’Âge d’or’ had hij moeite om zijn volgende project, een documentaire over Las Hurdes gefinancierd te krijgen.

Net zoals de vertolkingsprijs voor Olivia Colman kon die voor Antonio Banderas op algemene instemming rekenen. In ‘Pain and Glory’ van Pedro Almodovar vertolkt Banderas aangrijpend het op de regisseur gemodelleerd hoofdpersonage. Celine Sciamma kon haar nominatie als beste regisseur niet verzilveren voor haar sfeerrijk ‘Portrait de la jeune fille en feu’ maar kwam toch op het palmares terecht als beste scenarist. De publieksprijs ging tenslotte naar ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski, de film die vorig jaar de prijs voor de beste Europese film won.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.