10 21 okt. '23

‘The Education’ op Europese koers

P194i32fer1p2c1pv8mmu10m51p1
18 okt. 2014

Klaartje Schrijvers opende niet alleen het festival. Datzelfde festival brengt haar kortfilm ‘The Education’ in lijn voor de Europese kortfilmcompetitie…

Met haar meesterlijk mooie, humoristische en heftige animatiefilm ‘The Education’ opende Klaartje Schrijvers niet alleen het 41ste Film Fest Gent maar dingt hier ook mee naar een nominatie als Beste Europese kortfilm.

Als festivalopener was Klaartje Schrijvers niet aan haar proefstuk toe. In oktober 1993 gebeurde dat al met ‘Chiome d’Oro’, haar debuutfilm die het jaar nadien ook Venetië opende. Tussendoor maakte Klaartje Schrijvers een opgemerkte carrièreswitch en werd doctor in de geschiedenis. Met ‘The Education’ knoopt ze opnieuw aan met de animatiefilm die ze “haar grootste passie” noemt. “In hart en nieren ben ik een animatiefilmer”, vult ze aan, “want dat medium biedt de mogelijkheid om oneindig ver te gaan in het narratief en plastisch weergeven van je fantasie’.

In de door Lunanime geproduceerde ‘The Education’ toont Klaartje Schrijvers hoe een jong meisje een existentiële familiecrisis ervaart. De film is gebaseerd op autobiografische elementen maar die worden zo creatief en artistiek verwerkt dat ze een universele betekenis krijgen.

In haar stijl gaat Klaartje Schrijvers steeds opnieuw op zoek naar de essentie. Waar een fictiefilm vol herhalingen steekt om alles duidelijk te maken, is bij korte animatie een uitgepuurd, suggestief beeld voldoende om de bedoelingen van de regisseur weer te geven en te vatten. Als voorbeeld van haar stijl en aanpak verwijst Klaartje Schrijvers naar de scène aan de familietafel. Die tafel bestaat uit één lijn. Weg zijn decor, stoelen, borden en ander eetgerief, er is wel een stem die zingend “Dinner Time” roept. Meer moet dat niet zijn, bij Klaartje Schrijvers die in die scène naast grafische vormgeving ook briljant demonstreert hoe ze met klank omgaat. In de door Wim Opbrouck, Marianne Pousseur en Simonne Moesen geleverde stemmen steekt ze emotie, ritme en cadans die de film voortstuwt tot er een botsing komt met het beruchte “This be the verse” gedicht van Philip Larkin, waarin hij de destructieve kracht van ouders aankaart. De muzikale interpretatie en weergave van de dialogen, maakt andere muziek haast overbodig. “De muziek valt op door de afwezigheid ervan”, zegt Klaartje Schrijvers boutade-gewijs.

De eenvoud en de vloeiende beweging die in vroeger werk haar handelsmerk waren worden in ‘The Education’ verder uitgezuiverd. De architecturale lijnen vormen een choreografie en creëren een van alle ballast ontdane ruimte. “Het publiek, dat ik heel hoog acht, vult die dan zelf in”, zegt Klaartje Schrijvers die op haar dertiende met ‘La Strada’ van Federico Fellini voor het eerst artistiek bewust het filmmedium ontdekte. Op een bepaalde manier zou je kunnen stellen dat ‘The Education’ schatplichtig is aan die film, omwille van het emotioneel rakende en psychologisch confronterende van ‘La Strada’, waarmee ondanks alle (zwarte) humor ‘The Education’ nog het best te beschrijven valt.

DIN 21/10 @ Kinepolis Gent om 22:30
Koop hier je tickets voor de EFA nominated shorts-vertoning.

DON 23/10 @ Kinepolis Gent om 14:30
Koop hier je tickets voor de EFA nominated shorts-vertoning.

Raf Butstraen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.