'The East' - Film Fest Gent on Tour

P184llbg5u1hmh172a1ti99cugek1
17 sep 2013
The East van Zal Batmanglij is Amerikaanse independent cinema op zijn best: tegelijk een spannende, met vaart en vaardigheid geregisseerde thriller én een film die serieuze thema’s aansnijdt, zich in het maatschappelijk debat mengt en tot nadenken stemt. Door Patrick Duynslaegher Artistiek directeur Film Fest Gent

Voor wie op zoek is naar een pitch: The East is zowel een ecologische/consumentenprotest thriller als een ontleding van een sekte en vooral van de psychologische tactieken en manipulaties die de leden tot slaafse onderwerping dwingen.


De spanning is van bij het intrigerend en wat spookachtig begin te snijden. We zien korrelige, wat onduidelijke beelden van onbekenden die een riante woning binnendringen, gemixt met beelden van in olie gedrenkte zeemeeuwen. De ‘boosdoeners’ van dienst zijn voor een keer geen boeven die banken beroven maar activisten die grote bedrijven binnen vallen die het met milieu-en gezondheidsvoorschriften niet zo nauw nemen. Ze zijn niet op geld uit maar geven de CEO’s een koekje van eigen deeg. De bazen van de foute bedrijven mogen zelf de _vaak verschrikkelijke _ gevolgen ondergaan van de schadelijke producten die ze schaamteloos op de markt gooien. Of het nu echt ‘boosdoeners’ betreft is trouwens afhankelijk van hoe je het bekijkt. Want de eco-terroristen leggen ook de vinger op de wonde en openen de onverschillige consument de ogen voor wat er allemaal misgaat met voedings-en energiebedrijven die louter door het winstprincipe gedreven worden en de elementairste ethische regels aan hun laars lappen.


Uiteraard kunnen de bestrafte captains of industry het daar niet bij laten. Ze schakelen een elite privé-inlichtingendienst in om de geheimzinnige groep op het spoor te komen. Sarah Moss (Brit Marling), een ex-FBI agente uit Washington D.C. , wordt aangesteld om te infiltreren in een verdachte groep: een mysterieus collectief van anarchisten dat zich The East noemt. Zelfs haar boyfriend (Jason Ritter) is niet op de hoogte van haar spionagewerk; ze maakt hem wijs dat ze een overzeese reis maakt terwijl ze naar het noordoosten van de VS trekt en zich voordoet als een haveloze zwerfster om contact te kunnen leggen met een van haar doelwitten. Ze wordt geblinddoekt naar de bossen geleid waar ze oog in oog komt te staan met The East. Er volgt een lange initiatie waarbij de meest sceptische leden haar danig op de proef stellen.


Aanvankelijk lijkt het allemaal een beetje clichématig te worden: ontspoorde idealisten versus harteloze kapitalisten, maar gaandeweg wordt de film complexer en sutbtieler.


Om niet betrapt te worden moet de infiltrante zich met hart en ziel inleven in de sekte maar hoe intenser ze dat doet, hoe meer begrip ze kan opbrengen voor de beweegredenen van de terreurgroep. En hoe meer ze natuurlijk in de ban geraakt van hun charismatische leider (Alexander Skarsgard).


Ook hier weet de regisseur elke karikatuur te vermijden, hoe zeer het gedrag van de betrokkenen daar ook aanleiding toe geeft. Ook hier merk je het verschil met een Hollywoodfilm waar sekten en messianistische sekteleiders meteen herleid worden tot belachelijke stereotypes. Batmanglij weet de ideologie/filosofie van de sekte ook heel filmisch te verbeelden. Zoals in een scène waarin de leden een soort voedselketen vormen om te demonstreren hoe ze niet langer als individu functioneren, maar als een grondeenheid.


Ook typisch voor de indie sensibiliteit van The East is dat onder de thrillerverpakking ook een sterke karakterstudie schuilt. Gelukkig ook heeft de film de prima acteurs om rollen die soms iets schematisch hebben toch geloofwaardig in te vullen. In de eerste plaats Brit Marling (die ook samen met de regisseur het scenario schreef), maar ook Alexander Skarsgärd als de leider en Ellen Page als het meest sceptische bendelid. Als Sarahs cynische baas krijgt Patricia Clarkson de scherpste dialogen in de schoot geworpen.


Zal Batmanglij _ voor de petite histoire: hij is de oudere broer van Rostam van de groep Vampire Weekend _ had voor hij The East maakte slechts één film op zijn palmares, Sound of My Voice (2012), door Indiewire een ‘onderschatte cult-thriller’ genoemd.
Met zijn tweede film hoort hij ongetwijfeld tot de grote beloften van de nieuwe lichting Amerikaanse filmregisseurs. Een naam om te onthouden en te leren hoe je ’m precies moet uitspreken.

‘The East’ van Zal Batmanglij speelt donderdag 19 september om 20u15 in Kinepolis Gent, Kortrijk, Antwerpen, Leuven en Hasselt. 'Film Fest Gent on tour', dat is elke derde donderdag van de maand de unieke sfeer van het festival herbeleven in Kinepolis Gent, Kortrijk, Antwerpen, Leuven en Hasselt. We verwennen je één keer per maand met de unieke vertoning van een uitzonderlijke film, zorgvuldig geselecteerd door Film Fest Gent en Kinepolis.


Volgende maand zijn er maar liefst twee edities van FILM FEST GENT ON TOUR


Op dinsdag 8 oktober is er een extra editie van FILM FEST GENT ON TOUR met de openingsfilm van de 40e verjaardageditie van FFG: The Fifth Estate , de meeslepende onderzoeksthriller van Bill Condon met de Britse acteur Benedict Cumberbatch in de rol van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. The Fifth Estate handelt over de omtreden website WikiLeaks waarop geheime informatie over overheidsinstellingen en bedrijven gelekt wordt, waarmee zogenaamde klokkenluiders anoniem mistoestanden aanklagen.

Op de reguliere FILM FEST GENT ON TOUR dag, 17 oktober, derde donderdag van de maand, kan u een tweede film bekijken die dezelfde dag ook op het programma staat van het 40e Film Fest Gent: Inside Llewyn Davis, de nieuwste film van Joel en Ethan Coen die dit keer hun volstrekt unieke humor reserveren voor het prachtige portret van een fictieve singer-songwriter (Oscar Isaac) in Greenwich Village (New York) in de jaren zestig.