09 20 okt. '24

The Band's Visit: de fanfare die in het zand bijt

06 okt. 2007
Als er geen filmfestivals bestonden, moesten ze voor films als The Band's Visit worden uitgevonden. Waar anders kan je immers zo'n filmjuweeltje zien dat je niet met goede gevoelens probeert in te pamperen maar je integendeel een fikse zuurstofkuur toedient. Te zien in competitie!
Je gelooft ons niet? Lees er dan maar de festivalverslagen op na. Overal waar The Band's Visit wordt vertoond, groeit hij uit tot de hit van het festival. Aarzelend eerst, het is immers een 'kleine' film, maar daarna zijn er extra vertoningen nodig. Er gebeurt nochtans niet veel in deze debuutfilm van Eran Kolirin waar een Egyptische fanfare, voluit de Alexandria Ceremonial Police Band, in Israël aankomt. Ze moet op een bepaalde plaats de opening van een Arabisch cultureel centrum opluisteren. Op de luchthaven staat echter niemand om de muzikanten op te halen. Niet getreurd, de mannen zijn volwassen genoeg om de weg te vragen. Vergeten echter dat de naam van hun bestemming in het Hebreeuws anders klinkt dan in het Arabisch. Met als gevolg dat ze voor de tweede keer stranden. Dit keer krijgen ze wel onderdak en dan komt het tot een paar onvergetelijke confrontaties tussen gastheren/vrouwen en de muzikanten... Vooral het verhaal van dirigent Tawfiq blijft bij en een demonstratie van de manier waarop je vrouwen kan charmeren is zonder meer hilarisch. Maar er is ook nog de heerlijke muziek, het frisse camerawerk en de ronduit schitterende vertolking. The Band komt op bezoek, laat hem niet voorbijtrekken. The Band's Visit: Donderdag 11/10 om 20u in Kinepolis 2 Maandag 15/10 om 14u30 in Kinepolis 1 Dinsdag 16/10 om 20u15 in Sphinx 2

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?