09 20 okt. '24

Talks @ Film Fest Gent

P1atolo80d1iti145n1u0pt9qcsj1
Nieuws 27 sep. 2016
Film Fest Gent gaat graag het gesprek aan met haar gasten en publiek. In de vorm van Q&A’s na afloop van de filmvertoningen, of in een aparte setting buiten de cinemazalen: de talks bieden een verdiepende laag aan je festivalbezoek. Zo luister je tijdens het festival naar geanimeerde gesprekken met regisseurs over hun werk en invloeden in de Director’s Talks, schuif je in de ochtend aan bij colleges van UGent-proffen in de filmzaal en leer je alles over het schrijven van een ‘Belgian Noir’ van serie-schrijvers tijdens de Serial Day.

Director’s Talks

Met maar liefst twee nieuwe films op dit festival, doet Terence Davies zijn reputatie van ‘grootste levende Britse filmmaker’ alle eer aan. De regisseur van meesterwerken als ‘Distant Voices, Still Lives’ en ‘The Deep Blue Sea’ gaat op 13 oktober in gesprek met Patrick Duynslaegher over zijn werk. Aansluitend op deze talk is er de vertoning van ‘A Quiet Passion’ om 19:45 en ‘Sunset Song’ om 22:30, beide in Kinepolis. Op 15 oktober spreekt KASK-docent Edwin Carels met de Amerikaanse regisseur Mark Rappaport over zijn werk. ‘Rock Hudson’s Home Movies’ en ‘From the Journals of Jean Seberg’ zijn eigenzinnige documentaire essays waarin hij op grappig subversieve wijze een alternatieve interpretatie van filmgeschiedenis en ‘stardom’ biedt. In de Director’s Talk met David Grieco, assistent en kenner van de controversiële kunstenaar Pasolini, praat Patrick Duynslaegher met Grieco over zijn speelfilm 'La Macchinazione' en zijn visie over laatste dagen in het leven van Pasolini en de omstandigheden van zijn dood, die nog altijd niet echt opgehelderd zijn (deze laat bevestigde Talk kon niet meer worden opgenomen in de Knack Focus programmabrochure). Bekijk alle Directors Talks op de website.

UGent Ochtend Sessies

De UGent en Film Fest Gent slaan dit jaar de handen in elkaar en bieden een uniek, verdiepend programma aan. Van 17 tot en met 20 oktober ruilen proffen hun auditorium in voor een cinemazaal tijdens de ‘Film Fest Ochtend Sessies’, waar ze een film uit het festivalprogramma tonen en omkaderen vanuit hun vakgebied. Met o.a. de vakgroepen Film & Media studies en Arts & Philosophy over films als ‘The Emperor in August’, ‘A Serious Game’ en ‘Shadow World’. Tickets zijn verkrijgbaar via de website.

Dr. Film Or How I learned to love the Photon

Hoe wordt beeld vastgelegd en bewaard? Wat is kleur en waarom werden zo lang alleen zwart-witfilms gemaakt? Wat is de impact van digitalisering en wat is het verschil met een 35mm-film? Dr. Film: or how I learned to love the photon is een introductie in de interne keuken van cinema en wetenschap door filmproducent Peter De Maegd en theoretisch fysicus Karel Van Acoleyen op 19 oktober. Met sterke personages, kleurrijke anekdotes en unieke filmfragmenten uit de Belgische cinema brengen de twee experts hun verhaal. Meer informatie en tickets vind je op de website.

Serial Day

Film Fest Gent is fan van series, getuigen onze sectie Serial Madness en het thema van de World Soundtrack Awards, ‘Composed for Television’. Tijdens Serial Day op 14 oktober start je de ochtend met de vertoningen van pilotafleveringen van ‘Beau Séjour’, ‘Ennemi Public’, ‘La Trêve’, gevolgd door een paneldiscussie over het ontstaan van de ‘Belgian Noir’ met schrijvers en showrunners Bert Van Dael, Sanne Nuyens, Matthieu Frances, Christopher Yates, Matthieu Donck en Stéphane Bergmans. Aansluitend volg je een masterclass van Tatjana Andersson (script consultant & story editor) over de benodigde ingrediënten voor een succesvolle, langlopende serie zonder vervaldatum. Inschrijven kan via de website.

Bekijk alle Talks en andere events tijdens Film Fest Gent op onze event-pagina op de website.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?