09 20 okt. '24

'Tabu' van Miguel Gomes wint Grote Prijs voor Beste Film

17 okt. 2012
'Tabu' van regisseur Miguel Gomes heeft op het 39e Filmfestival Gent de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen. Dat heeft de internationale festivaljury onder leiding van filmcriticus voor de International Herald Tribune Joan Dupont woensdag 17 oktober bekend gemaakt in het Gentse Stadhuis. Andere films die in de prijzen vielen zijn 'Après Mai' van Olivier Assayas (Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek en Sound Design) en de kortfilms 'As Ondas' van Miguel Fonseca (winnaar Europese Kortfilmcompetitie - Nominatie Filmfestival Gent voor European Film Awards 2013) en 'De Naam van de Vader' van Timothy Josha Wennekes. 'Kid' van Fien Troch kreeg een speciale vermelding van de jury.
De internationale jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Joan Dupont (filmcriticus, VS), Bavo Defurne (regisseur, België), Bavo Dhooge (misdaadauteur, België) en Xiaolu Guo (schrijfster en regisseuse, China). DE RESULTATEN De Grote Prijs voor Beste Film TABU van Miguel Gomes - Portugal - Duitsland - Brazilië - Frankrijk 2012 - Distributeur: Numéro Zéro Deze prijs heeft een totale waarde van 43.000 euro. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) t.w.v. 20.000 € en een media return ter waarde van 23.000 €. Motivatie jury: "Voor de zeer originele benadering van een mysterieus liefdesverhaal en de creatieve beschouwing over de koloniale geschiedenis." De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design APRES MAI van Olivier Assayas - Frankrijk 2012 - Distributeur: A-Film Belgium Deze prijs heeft een totale waarde van 25.000 €. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) t.w.v. 10.000 € en ene mediareturn ter waarde van 15.000 euro. Motivatie jury: "Voor de muziekkeuze van regisseur Olivier Assayas en het sounddesign van Nicolas Cantin." Speciale vermelding KID Van Fien Troch - België 2012 - Distributeur: Cinéart Motivatie jury: "Voor de gedurfde kijk op familie en kindertijd en de originele, authentieke acteursregie." Prijs voor Beste Europese Kortfilm AS ONDAS van Miguel Fonseca (Portugal 2012) Deze film is hierdoor genomineerd voor de prijs voor Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy 2013. Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm DE NAAM VAN DE VADER van Timothy Josha Wennekes (België, 2012) Deze kortfilm werd gekozen door een professionele jury, bestaande uit actrice Chris Lomme, filmmaker en animator Raoul Servais, filmproducentes Ellen De Waele en Annemie Degryse, directeur van Wallimage en Bruxellimage Philippe Reynaert en scenarist Bram Renders. "Deze kortfilm sprong er uit door het mooie, subtiel vertelde en doorleefde verhaal. Met weinig woorden en zonder overdreven symboliek drong de maker diep door in de wereld van Thomas, het hoofdpersonage. Geen mooifilmerij, maar oprechtheid en een echt, af verhaal maakten dit tot de verdiende winnaar." De winnaar krijgt de Nationale Loterijprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van € 2000. Een eervolle vermelding ging naar 'Corps Perdu' van Lukas Dhont. De sfeer, de sterke, jonge cast en een aantal opvallend onopvallende shots doen de jury uitkijken naar volgend werk van de makers. De Port of Ghent en Canvas Publieksprijs worden maandag 22 oktober bekend gemaakt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?