10 21 okt. '23

Studentenkortfilms boven in Leuven Kort

Anthony nti leuven
Nieuws 10 dec. 2019

Nadat hij in oktober op Film Fest Gent de publieksprijs won in de studentenfilmcompetitie kreeg ‘Da Yie’ (Good Night) van Anthony Nti op de 25ste editie van Leuven Kort de prijs voor de beste Vlaamse kortfilm. Daar werden niet minder dan 18 prijzen uitgereikt en er gingen er opvallend veel naar studentenfilms.

Met zijn vorige bachelorfilm ‘Boi’ won Anthony Nti ook al prijzen in Gent en Leuven maar met zijn in Ghana gedraaide ‘Da Yie’ komt hij terecht op de longlist van de Oscars. In Gent viel ‘Gyre’ van Charlotte Lybaert naast de prijzen maar haar film waarin een meisje op zoek gaat naar haar identiteit kreeg in Leuven de prijs voor het beste debuut. In dezelfde adem versierde Lybaert nog een VAF Wildcard voor fictie. De Leuvense jury omschrijft ‘Gyre’ als een film die veel vertelt zonder dat er veel gesproken wordt en heeft het over een intense sfeer van jeugd en verlangen.

Met haar prestatie in de kortfilm ‘Lieve’ van Vincent Groos won Joke Emmers de juryprijs voor de beste acteerprestatie.

Robot

De voor het eerst uitgereikte prijs voor beste cinematografie ging naar Maxime Lahousse voor haar uitgekiende cinematografie van ‘Nesting’ van Alex Verhaest. Volgens de jury beheerst ze zowel technisch als artistiek perfect het vak. Een film over de creatieve spanningen binnen de rockband Raketkanon tijdens de opnames van hun jongste plaat werd door de jury verkozen als de beste documentaire in de Vlaamse competitie. Maximiliaan Dierickx volgde de leden van de band en gaf zijn project ‘Raketkanon – I Live in a Society’ als titel.

In de Vlaamse animatiecompetitie ging de publieksprijs massaal naar ‘Carrier’ van Marijn Grieten. In deze film ontwaakt een reusachtige robot uit een eeuwenoude slaap om in een post-apocalyptische wereld zijn voorgeprogrammeerde taak uit te voeren.

Jury en publiek waren het in de Europese competitie eens om de Noorse film ‘The Tent’ van Rebecca Figenschau te bekronen. Een film over een disfunctionele familie vol met geestige dialogen en een perfecte komische timing. De Wit-Russische film ‘Lake of Happiness’ van Aliaksei Paluyan wordt door de jury naar de European Film Awards in 2020 gestuurd.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.