11 22 okt. '22

Stippel je kortfilmparcours uit langs de zes Film Fest Gent Pop-up Cinema's

Y2u0qzza
Tips 17 sep. 2019

Film Fest Gent breekt voor de komende 46ste editie uit de cinemazaal. In zes pop-upcinema’s bij Gentse winkels en horecazaken kan je in aanloop naar en tijdens het festival genieten van een kortfilmparcours van bekroonde Belgische kortfilms, zoals de met een Ensor bekroonde kortfilm 'Provence' van Kato De Boeck.

De Film Fest Gent Pop-up Cinema’s tonen de sterkste kortfilms die de laatste jaren op het filmfestival in première zijn gegaan. De geselecteerde films zijn de winnaars van de ACE Image Factory & The Fridge Publieksprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm van de afgelopen zes jaar. Jong talent voor en achter de camera dus.

De kortfilms worden in loop getoond tijdens de openingsuren van de handelaars of bibliotheek. Met een koptelefoon op het hoofd kunnen bezoekers zo spontaan kennismaken met Film Fest Gent.

De pop-upcinema's zijn een samenwerking tussen Film Fest Gent en PuurGent, om film tot in de stad te krijgen, een unieke filmbeleving bij Gentse handelaars te creëren en om jonge filmmakers te ondersteunen.

Sofie Bracke, schepen van Economie en voorzitter van PuurGent: “Het doel van deze samenwerking is om de handelaars te betrekken bij het intussen wereldvermaarde festival en het op die manier in het hart van de Stad te brengen.”

Marijke Vandebuerie, algemeen directeur Film Fest Gent: “Met de pop-upcinema’s gaan wij zelf naar het publiek met de studentenkortfilms die de voorbije zes edities de publieksprijs wonnen. Mooie, verrassende films van jonge makers die aan het begin van hun carrière staan en die elk jaar het Film Fest Gent-programma delen met de grote namen. Het is een project ook dat onze samenwerking illustreert met Puur/De Stad Gent, ons partnership met de locaties in de kijker zet en Film Fest Gent dichter naar de Gentenaar brengt.”

Hans Vannetelbosch, filmmaker: "De Publieksprijs op Film Fest Gent heeft veel deuren geopend. Daarom zal ik de selectie van toen ook altijd een beetje beschouwen als de start van mijn carrière. Niet alleen het festival, maar ook de mensen erachter, hebben voor altijd een warme plek in mijn hart veroverd. Toen ze mij vroegen om mijn kortfilm ‘Sons of No One’ opnieuw te vertonen in één van de pop-upcinema’s was ik zeer verheugd om weer deel te mogen uitmaken van - in mijn ogen - het beste filmfestival van België."

_________________

Dit is het overzicht van de kortfilms per locatie:

Provence - Kato De Boeck 2018 | 22’
VERHAAL Tijdens de zomervakantie verkennen de elfjarige Camille en haar oudere broer Tuur hun nieuwe kampeerbestemming in de Provence. Wanneer ze twee Nederlandse meisjes ontmoeten, verandert Camilles bewondering voor haar grote broer in jaloezie.
OVER DE FILM ‘Provence’ van Kato De Boeck kende meer dan dertig festival selecties en verzilverde twaalf prijzen, waarvan vier op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven.
LOCATIE Julia June

Sons of No One - Hans Vannetelbosch 2017 | 21’
VERHAAL In een gesloten instelling voor jongeren probeert opvoedster Eva te vechten voor wat zij gelooft juist te zijn. Na een verdacht incident tussen een bewaker en één van de jongens begint ze de bewakers kant van het verhaal in vraag te stellen.
OVER DE FILM Hans Vannetelbosch’ ‘Sons of No One’ won na zijn wereldpremière op Film Fest Gent niet alleen een VAF Wildcard, maar raakte ook op de shortlist van de Oscars.
LOCATIE The Manufactory

Boi - Anthony Nti 2016 | 15’
VERHAAL Twee jonge Bulgaarse broers moeten werken voor hun oom die metaalschroot verzamelt in België. Tijdens een werkdag wordt hun relatie getest.
OVER DE FILM ‘Boi’ won niet alleen de publieksprijs in 2016 op Film Fest Gent, maar ook de juryprijs. Dit jaar staat zijn eindwerk ‘Da Yie’ ook op het festival. Een nieuw prijzenbeest?
LOCATIE Shelter

Drôle d’oiseau - Anouk Fortunier 2015 | 17’
VERHAAL Zoë wordt na een schooldag opgepikt door haar bipolaire vader, Pierre. Gewapend met haar fantasie, tracht ze de problemen waarmee haar vader dagelijks kampt, te verzachten.
OVER DE FILMMAKER Anouk Fortunier won met haar afstudeerfilm een VAF Wildcard. Momenteel werkt ze aan haar eerste langspeelfilm ‘Mijn vader is een Saucisse’, met Johan Heldenbergh.
LOCATIE De Post

Perdition County - Raphaël Crombez 2014 | 25’
VERHAAL Desmond, een militair, laat zijn groep schedelverzamelende pelgrims achter. Hij begint een avontuurlijke reis naar vrijheid, langs de eindeloze landschappen van een fictief land. En probeert zo zijn menselijkheid terug te winnen.
OVER DE FILMMAKER ‘Perdition County’ werd bekroond met een Wildcard van het VAF, waarmee Raphaël Crombez vier jaar later voor productiehuis Colonel de kortfilm ‘Blight’ maakte.
LOCATIE Omnia Travel

De weg van alle vlees - Deben Van Dam 2013 | 26’ VERHAAL Tibo kampt met een ernstig probleem: verveling. Hij werkt als verpleger op de afdeling palliatieve zorgen, maar denkt de laatste tijd enkel nog aan geld. OVER DE FILMMAKER Deben Van Dam won een VAF Wildcard met ‘De weg van alle vlees’, waarmee hij het sterke ‘Remise’ maakte. Het afgelopen jaar was hij bezig met seizoen 2 van ‘Over Water’.
LOCATIE De Krook (ma - za 10:00 - 19:00)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.