12 23 okt. '21

Stad Gent zet ploeg 'The Broken Circle Breakdown' in de bloemetjes

01 apr. 2014

Op dinsdag 1 april 2014 ontving het stadsbestuur de cast en de crew van de Vlaamse langspeelfilm ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen. Gent is trots op deze op en top Gentse productie. In oktober 2012 werd de film 'The Broken Circle Breakdown' gelanceerd als openingsfilm van het 39ste Film Fest Gent. Deze film is een op en top Gentse productie.

De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Johan Heldenbergh. Hij groeide op in Gent en staat bekend voor zijn acteerwerk in tal van toneelstukken van het Gentse gezelschap Compagnie Cecilia. Verder werkte hij mee aan heel wat series en aan films zoals 'Antonia', 'Any Way the Wind Blows', 'Steve + Sky', 'Aanrijding in Moscou', 'Ben X', 'De helaasheid der dingen', 'Schellebelle 1919', enz.

Johan Heldenbergh vertolkt niet alleen een hoofdrol. Hij schreef ook - samen met Mieke Dobbels - het succesvolle toneelstuk 'The Broken Circle Breakdown featuring The Cover-Ups of Alabama'. Daarop werd het filmscenario gebaseerd. Scenarist en regisseur van de film is Felix Van Groeningen. Hij woont nu in Antwerpen maar is een geboren en getogen Gentenaar én overtuigde Buffalo. In februari 2014 werd hij verkozen tot Dé Strafste Gentenaar van 2013. Eerder maakte hij al de films 'Steve + Sky', 'Dagen zonder lief' en 'De Helaasheid der dingen'.

De film werd geproduceerd door Menuet. Dat is een Gents productiehuis. De zaakvoerder is Dirk Impens. Na zijn eerste langspeelfilm 'Blueberry Hill', produceerde hij 'Daens'. Nadien volgden titels als 'Manneken Pis', 'Terug naar Oosterdonk', 'Team Spirit', 'Katarakt', enz. Intussen produceerde Menuet meer dan dertig langspeelfilms en tv-series, zoals bijvoorbeeld 'Turquaze', 'Code 37': de tv-serie en de film, de series 'Deadline 14/10', 'In Vlaamse Velden', 'Zuidflank', enz.
Ook cameraman Ruben Impens is een Gentenaar.

In Gent is men heel trots op deze film. Schepen Annelies Storms: 'De acteerprestaties grijpen recht naar de keel en alles klopt gewoon: de muziek, de kostuums, de decors,… Het is allemaal zo geloofwaardig dat je vanaf de eerste seconde tot het einde volledig in de film zit. Wie zo’n prestatie kan neerzetten, heeft het diepste uit zichzelf gehaald. Ik ben dan ook bijzonder trots dat deze Gentse film zoveel internationale prijzen heeft binnengehaald.'

De film oogstte inderdaad nationaal en internationaal succes. 'The Broken Circle' lokte ruim 400.000 kijkers naar de bioscoop. De soundtrack was een succes op zichzelf en de optredens van 'The Broken Circle Bluesgrass Band' trekken nog steeds volle zalen.
De film sleepte nationaal en internationaal ook tal van prijzen en nominaties in de wacht. Zo werd hij bekroond op onder andere de filmfestivals van Tribeca (New York), Kopenhagen, Oostende, Tallinn, Berlijn, enz.
In december 2013 werd Veerle Baetens verkozen tot beste actrice op de European Film Awards. Eind februari 2014 won 'The Broken Circle' de prestigieuze César (de Franse tegenhanger van de Oscars) voor Beste Buitenlandse Film. De film was ook genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film maar kon die nominatie jammer genoeg niet verzilveren.

Niet alleen de cast en crew hebben een sterke Gentse verankering. Heel wat van de scènes werden ook opgenomen in Gent. Zo werd gefilmd in UZ Gent, Café Costume, Hotsy Totsy, Dambert en een boerderij in Mendonk.
Gent draagt de bloeiende Vlaamse audio-visuele sector hoe dan ook een warm hart toe. Er bestaat reeds een lange traditie van ondersteuning van producties. Dat gebeurt enerzijds logistiek via de Film Office. Anderzijds werden bepaalde tv- of filmproducties financieel ondersteund via het Stadsmarketingfonds. Enkele voorbeelden van series of films die Gent als decor gebruikten zijn onder andere 'Flikken', 'Code 37', 'De Ridder', 'Aanrijding in Moscou', 'Offline', 'Tot Altijd', 'Turquaze', enz. Dankzij de aanwezigheid in dergelijke producties wil de Stad Gent aan stadsmarketing doen. Het stadsbestuur is dan ook trots dat 'The Broken Circle' de stad internationaal mee in beeld bracht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.