10 21 okt. '23

‘Sprakeloos’ begint aan filmleven

P1aom6d9trvj111391t2f18bh1eq11
27 jul. 2016
In het Oost-Vlaamse Oordegem begon Hilde Van Mieghem de opnames van haar nieuwe langspeelfilm ‘Sprakeloos’ naar de gelijknamige roman van Tom Lanoye. Daarin vertelt de auteur het verhaal van zijn moeder, slagersvrouw en amateuractrice, die na een beroerte haar spraakvermogen verliest en langzaam aftakelt. Het boek is een aangrijpende ode aan zijn moeder.

Boek en film hebben het over de gevolgen van het toeslaande noodlot dat de moeder, Josée, treft. De wereld van haar zoon en schrijver Jan Meerman stort in en hij vlucht in zijn werk. Hij blikt ook melancholisch terug op zijn jeugd terwijl hij zijn moeder verder ziet aftakelen. Viviane De Muynck vertolkt de moederrol terwijl Stany Crets de rol van de romanschrijver voor zijn rekening neemt.

Er wordt tot begin september gedraaid in de regio Sint-Niklaas en Antwerpen. Naast de vernoemde hoofdrollen zijn er nog tal van andere personages. Roger, de vader van Jan, wordt vertolkt door Rik Van Nuffelen. De jonge Josée en de jonge Roger worden vertolkt door Marie Vinck en door Flor Decleir. Hans Kesing is als Roel de partner van Jan.

Hilde Van Mieghem trad op in tal van internationale producties en regisseerde onder meer ‘De Kus’, ‘De suikerpot’ en ‘Smoorverliefd’.

De verfilmingsplannen van ‘Sprakeloos’ dateren al van 2010 en toen verwachtte Tom Lanoye “een film op basis van mijn boek, geen letterlijke verfilming”. ‘Sprakeloos’ is een productie van Caviar en wordt gesteund door het VAF, één, Telenet en Tax Shelter. De film wordt verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment en wordt in het voorjaar van 2017 in de bioscoop verwacht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?